Talpbetét cukorbetegnek a Levendula Patikában 1. rész


Forrás: Levendula Patika
Megjelent: 2013 Április 22. ( Hétfő ) 14:15
Módosítva: 2013 Május 5. ( Vasárnap ) 09:28
Mi a cukorbeteg láb? - Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, szakgyógyszerész, a Levendula Patika és a gondoskodo.hu tulajdonosa.

A cukorbeteg láb egy önálló kórkép, a cukorbetegség tartós fennállása során kialakult lábelváltozások, a lábra vonatkozó tünetek együttese, mely elsősorban a magas vércukorszintnek köszönhető.

A láb idegeit ellátó hajszálerekben alakul ki elsősorban az a fajta gyulladásos reakció, ami az érintett terület idegeiben okoz működési zavart. Ez, az ideg gyulladásához, majd fokozatos elhalásához vezet. Ezek a szövődmények a felelősek a cukorbeteg lábon tapasztalható fájdalomért,illetve a később kialakuló érzéketlenségért. Az érzéketlenség nagyon veszélyes, mert a beteg nem érzékeli a lábán történt sérüléseket.Ez az érzéskiesés felelős a tartós állás, illetve bármilyen túlnyomás következtében kialakuló szövetelhalásért is, ami nagyon veszélyes jelenség.

A cukorbetegség miatt károsodott beidegzésű láb nem képes alkalmazkodni a különböző behatásokhoz, így egy tartósabb nyomás miatt, jelentős szövettömeg képes elhalni gyakran órák alatt.

Ugyancsak jellemző a fertőzésekre való fokozott hajlam és a csökkent ellenálló képesség bármilyen fertőzéssel szemben. A cukorbeteg láb, a verejték fokozott cukortartalma miatt ideális táptalaja a kórokozóknak és ha még elhalt szövetrészek is jelen vannak, érthető a fertőzések gyors terjedése.

CIKKSOROZATUNK 2. RÉSZE ITT OLVASHATÓ!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!