Úszás mindenkinek II.rész


Cikkünk szerzője Jeszenszky Attila szakgyógyszerész, a Levendula Patika és a gondoskodo.hu tulajdonosa.

Az úszás élettanilag az egyik legkiválóbb mozgásforma. Pozitív élettani hatásai miatt, szinte minden korosztály számára ajánlott. Technikája ráadásul viszonylag könnyen elsajátítható.

Az úszás hatása

Megmozgatja a test összes izmát, és javítja az általános teherbíró képességet.Az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít, így a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve.Kedvezően befolyásolja a szív- és keringési rendszer működését is. Ennek köszönhetően javul a szervezet oxigén ellátása.Ismétlődő mozdulatai növelik az izmok rugalmasságát, különösen a váll, a csípőtájék és a térd izmait tartják kiválóan karban. A súlytalan izommunka rendben tartja a gerinc stabil állását is.A víz felhajtóereje következtében beállt súlycsökkenés tehermentesíti a mozgatórendszert. Úszás közben az ízületek terhelése szinte elhanyagolható, így olyan mozgások is végezhetők fájdalommentesen, amelynek a szárazföldön történő végrehajtása fájdalmat okozna. Nem véletlen, hogy a gyógytorna és gyógytestnevelés kiemelt eszköze.Mindezen túl, a súlytalan lebegés lelki békénk stabilizálódásához is hozzájárul. Kedvező hatással van az idegrendszerre, stressz oldó, hozzásegíthet a fölösleges energiánk levezetéséhez.

További előnyei:

Technikáját bármelyik életkorban könnyen elsajátíthatjuk, jótékony hatását mind a fiatalok és az idősebbek is élvezhetik,nemcsak a túlsúlyosak számára ad lehetőséget a kímélő edzésre, hanem akár a várandósoknak is, pár hónapos kisbabáknak is.

Kellő körültekintést igényel:

-a túlzottan klóros víz, főként az érzékeny bőrűeknek ártalmas lehet-a medence tisztasága kritikus kérdés, különösen, ha valaki hajlamos a fertőzésekre

Mire figyeljünk úszáskor?

Figyeljünk oda a helyes technikára. Kezdőként érdemes szakember segítségét kérni az alapok elsajátításáig.Ha még nem vagyunk biztos úszók, inkább csak olyan vízben gyakoroljunk, ahol még leér a lábunk.Sose ugorjunk a vízbe felhevült testtel vagy kiadós étkezés után.Vigyázzunk a természetes vizeknél! Ezekben a víz mélység, a hőmérséklet és az áramlások kiszámíthatatlanok.A víz, amelyben úszunk, ne legyen se túl meleg, se túl hideg! Az optimális hőmérséklet 26-27 fok.

Nem ajánlott az úszás: bőrbetegség (pl. ekcéma), bőr illetve nemi fertőzés gyanúja esetén, valamint asztmás betegek számára.

Hasznáják ki, hogy Békésen minderre adottak a lehetőségek és az ország egyik legjobb gyógyvize csörgedezik alattunk!

...vízbe magyar!

AZ ELSŐ RÉSZ!

JESZENSZKY ATTILA KORÁBBI CIKKEI A MÁTRIXON

GONDOSKODO.HU


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!