Dr Pálmai Tamás - Húsvéti gondolatok


A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztény felekezetek. A keresztény hagyomány szerint Jézust nagypénteken feszítették keresztre, aki a Biblia szerint harmadnapra, vasárnap támadt fel.

Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, megváltva ezzel a hívőket bűneiktől - üdvösségre, örök életre vezetve ezzel őket.

"A pap a legkisebb az emberek között, a legszegényebb, ha Jézus nem teszi őt gazdaggá szegénységével, a leghaszontalanabb szolga, ha Jézus nem nevezi őt barátjának, a legostobább ember, ha Jézus nem oktatja őt türelemmel, a legvédtelenebb keresztény, ha a Jó Pásztor nem ad neki védelmet a nyájjal. Senki sem kisebb a magára hagyott papnál" - mondta Ferenc pápa a húsvét előtti napokban. A pápa felszólította a papokat, hogy biztosítsanak otthont, oltalmat a rászorulóknak és fogadják örömmel e szolgálatot. "A pap szegény legyen, ne kenetteljes, fényűző, öntelt!" - fogalmazott a pápa. Az egyházfő szerint egy pap akkor veszíti el önazonosságát és missziója célját, ha nem érzi azt, hogy az egyházhoz és annak népéhez tartozik. "Nekem is voltak szomorú, unalom uralta, elszigetelt pillanataim, ilyenkor a papnak éppen a hívők tudnak segíteni" - jelentette ki. A pápa kiemelte: az egyháznak hivatásra kész fiatal papokra van szüksége, nem megfeledkezve az idősebb papokról sem.

A papi szolgálat céljait összegző Ferenc pápa az egyházi hagyomány szerint megújította papi fogadalmát a vele együtt miséző bíborosokkal és püspökökkel, majd megszentelte a következő évben az egyházmegyéjében keresztelésekhez, bérmálkozáshoz, papszenteléshez és a betegek kenetéhez használt szent olajokat (krizmaszentelés). A misét követően délután egy római betegellátó központba látogat el, ahol a pápa az utolsó vacsorát idézve 12 betegnek mossa meg a lábát, ebből kilenc olasz és három külföldi, egyikük muzulmán. A legfiatalabb 16 éves, a legidősebb a 86 éves, mindkettő mozgásképtelen.

Nagypénteken Ferenc pápa az igeliturgiát vezeti a Szent Péter bazilikában, majd este a Colosseumnál a Via Crucis keresztútja elevenedik fel. A keresztet olaszok és a kontinensek képviselői viszik, egyháziak és laikusok, fiatalok és idősek. Az utolsó állomáson Ferenc pápa veszi át a keresztet. A 14 stáción elhangzó meditációk a mai világ problémáiról és a gazdasági válság súlyos következményeiről, így a társadalmi elszigeteltség, a magány és a kiközösítés gyakori jelenségéről szólnak. A krisztusi passió jeleneteihez kapcsolódó gondolatok a munkanélküliség, bevándorlás, a háborúk áldozatává vagy a drog és alkohol rabjává váló fiatalok, a magányos idősek, a túlzsúfolt börtönök, a nők elleni erőszak, a mérgező hulladékkal kereskedő és ezzel gyilkoló olasz szervezett bűnözés témáit is érintik. A személyes hangú szembesítő szövegek Ferenc pápa beszédeinek nyelvezetét idézik. A Krisztus arca, az ember arca című meditációk a Vatikán honlapján olvashatók.

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát, majd vasárnap a Szent Péter téren pontifikálja az ünnepi szentmisét, melyet délben Urbi et Orbi Róma városára és a világra adott különleges apostoli áldással zárja.

Húsvét ünnepe alkalmából a magyar katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői ünnepi misét, istentiszteletet tartanak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tájékoztatása szerint Erdő Péter bíboros nagypénteken este az esztergomi bazilikában emlékezik meg Jézus szenvedéséről, nagyszombat este pedig a budapesti Szent István-bazilikában vezeti húsvét vigíliájának szertartását. Húsvétvasárnap Esztergomban mutat be ünnepi szentmisét.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök nagycsütörtökön este Debrecen Nagytemplomában prédikál, nagypénteken délelőtt a Debrecen – Lencz - telepi református templomban, húsvétvasárnap pedig úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét ugyancsak a debreceni Nagytemplomban.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a Deák téri evangélikus templomban, húsvéthétfőn pedig Sárszentlőrincen tart istentiszteletet.

Az MTI hírei nyomán szerkesztette Dr. Pálmai Tamás


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!