KÉSZ -DÍJ átadás


Forrás: GA-Pix Fotó - Békés
Helyszin: Békési galéria
Megjelent: 2014 Április 22. ( Kedd ) 22:35
Módosítva: 2014 Április 23. ( Szerda ) 10:37
KÉSZ -DÍJ átadás

Katona Gyula református esperes laudációja, melyet Izsó Gábor polgármester olvasott fel:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves megjelentek!

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra tehát, hogy én mondhatom el a laudációt abból az alkalomból, hogy a KÉSZ kilencedik alkalommal adja át a díját, mely mindig olyan személyt talál meg, aki - ahogy mondják - már letett valamit az asztalra.

Méltán érdemli meg az elismerés szavait, aki olyan szerteágazó, meghatározó és látható módon, s mégis mindvégig fáradhatatlan lendülettel és hittel tevékenykedett és tevékenykedik ma is.

Mai ünnepeltünk Gyulán született 1956. június 6-án. Édesapja református lelkész volt, édesanyja nyugalmazott banki tisztviselő. Özvegy. Három lánya és egy lány unokája van. Alma és a fája mese megismétlődik nála is, hisz egyikük református tanító-hitoktató. A másik történész-muzeológus, a legkisebb középiskolás.

Középiskoláját a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában végezte 1970-74 között. Egyetemre szintén a kálvinista Rómában járt, a Református Teológiai Akadémiára 1974-80 között. Elvégezte a DRHE Vallástanári Szakát is Szegeden 1999-2002 között.

Szolgálati helyei: Nyíregyháza az 1979-80 közötti időszakban, ahol segédlelkész. Megválasztott lelkész Gyula-Gyulaváriban 1980-85, Tiszaföldváron 1985-88, Túrkevén 1988-1994 között és 1994 óta itt, Békésen.

Első szolgálati naplóját 1978-ban az alábbi Igével nyitotta meg, amit, azóta is minden körülmények között szem előtt tart: "Mert nem magunkat prédikáljuk, hanem az Úr Jézus Krisztust, magunkat pedig, mint a ti szolgáitokat, a Jézusért." (2Kor 4,5.) Ebből is adódik, hogy igehirdetései és más területeken végzett szolgálatai is krisztus-centrikusak, ill. minden munkáját, egész hivatását szolgálatnak tekinti, mely Krisztusra tekint és Őreá mutat.

Vallotta és vallja, hogy egy közösség, így az egyházmegye közössége attól válhat "élővé és hatóvá", ha benne mindenkinek meg van a maga helye és feladata. Hite szerint csapatmunkára van szükség, ahol az első számú vezető az irányítást végzi, ám az eredmények közös munka gyümölcseként születnek. Tartja magát a mondáshoz: légy karmester a zenekarban, ahol mindenki a maga feladatát kell, hogy végezze.

A másik ige, melyhez tartja magát a "Ha botlanak a gyöngék, segítsen az erős, hordjuk, emeljük önként, kin gyöngesége győz…" (455. 7. v.) Ennek gyakorlati alkalmazása az elesettek, a gyengék segítésének a megszervezését jelentette és jelenti.

2009-ben Békés Város Képviselő-testülete "Békés Városért" kitüntetést adományozott neki, hiszen 1994 óta, mióta Békésen él fogja össze a református gyülekezetet, hitével példát mutat, segítséget nyújt a rászorultaknak. Tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy a városban a keresztyének ökumenikus találkozói létrejöhessenek. Kiemelkedik az iskoláért tett munkássága, hiszen a Szegedi Kis István Református Gimnázium és Kollégiumhoz az általános iskolai nevelés és az óvodai nevelés is társult mára, melyben így a minőségi oktatás számára nyílt olyan lehetőség, amellyel csak jól sáfárkodni kell, és az aranyat, értsd, valódi emberi értéket teremhet, s az intézmény visszanyerheti régi szép hírét.

Az elmúlt években, amikor a gyülekezet létszáma csökkenni látszott, személyes, fáradhatatlan munkájával, áldozatkészségével mindent megtett a fiatalok bevonásáért. Sikerrel, hiszen az istentiszteleteket, a református egyházi rendezvényeket egyre többen látogatják.

A református templom felújítása és az új harangok megléte is a nevéhez kötődik, kiemelkedő munkájának eredménye, emelve ezzel városunk építészeti színvonalát.

A díjat adományozók részéről külön kiemelendő, hogy a KÉSZ egyetlen kérésére sem mondott nemet soha, mindig önzetlenül, egy fillért el nem fogadva támogatta a szövetség működését.

Hadd idézzem most kedves imáját, melyet Assisi (Szent) Ferenc fogalmazott meg ekképp: Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni. Uram, tégy engem békéd eszközévé, hogy szeressek ott, ahol gyűlölnek, hogy megbocsássak ott, ahol megbántanak, hogy összekössek, ahol széthúzás van, hogy reménységet keltsek, ahol kétségbeesés kínoz, hogy fényt gyújtsak, ahol sötétség uralkodik, hogy örömet hozzak oda, ahol gond tanyázik. Ó Uram, segíts meg, hogy törekedjem, nem arra, hogy megvigasztaljanak, hanem, hogy én megvigasztaljak, nem arra, hogy szeressenek, hanem arra, hogy szeressek. Mert aki így ad, az kapni fog, aki elveszíti magát, az talál, aki megbocsát, annak megbocsátanak, aki meghal, az fölébred az örök életre.

Nagytiszteletű Katona Gyula református lelkipásztort, vezető lelkészt, és most már esperest - s így Békés is esperesi székhelyé válhatott - 20 év óta tartó lelkes és lelkiismeretes tevékenységéért, elkötelezettségéért és Békés város hitéletében kifejtett kimagasló munkájáért a KÉSZ díj 2014-es kiadása illeti meg.

Tételek: 1 - 20 / 65 (4 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!