Az édesvízi halászat új lehetőségeket teremthet Békés megyének


A szarvasi NAIK Halászati Kutatóintézet több munkatársa mellett Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke is előadást tartott a csehországi Vodnany-ban megrendezésre kerülő és az innovatív tavi haltermelési technológiákról szóló workshopon, melyet az AQUAREDPOT projekt keretében rendeztek meg 2014. május 18-20. között.

A workshopon az Európa számos országából érkező szakemberek a legújabb kutatási eredményeket osztották meg egymással, melyek elsődleges célja az édesvízi haltermelés termelékenységének költséghatékonyságának javítása. A Békés Megyei Közgyűlés elnöke – aki tagja az AQUAREDPOT projekt Irányító Bizottságának – a Biharugrai tórendszerre alapozott azon kísérleti technológiáról tartott előadást, mely a szálkás magyar hal újfajta feldolgozási lehetőségeit kínálja. A felkérés nem egyedi alkalom volt, korábbi alkalmakon, nemzetközi felkérésre több előadás keretében is ismertette az innovatív elképzelést a megyei közgyűlés elnöke.

Az AQUAREDPOT, a szarvasi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet (NAIK HAKI) fejlődése szempontjából egy mérföldkövet jelentő, az Európai Bizottság 7. Keretprogramja által finanszírozott projekt.

Közvetlen célja, hogy Békés megye kiemelt kutatás-fejlesztési bázisa még tovább erősíthesse ezt a tevékenységét, így Közép-, és Kelet-Európa vezető központjává váljon az édesvízi akvakultúra fejlesztése terén.

Mint ismert, a szarvasi intézet nem csak országosan, hanem nemzetközi szinten is elismert, feladatai között ő kezeli az 1998-ban létrehozott Országos Halászati Adattárat is. Az 1906-os alapítás óta az intézmény halas kutató csoportjaiban dolgozók a magyar halászat és haltenyésztés fejlődését, fejlesztését szolgálják. Az Európai Unió 2014-2020-as fejlesztési ciklusában a tengeri halászat visszaszorulásával és az édesvízi halászat térnyerésével Magyarország és Békés megye előtt új lehetőségek nyílhatnak meg ezen a területen.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!