Búzaadományt várnak a gazdáktól a Testvérvárosok Kenyeréhez


Tavaly nagy sikert aratott a Testvérvárosok Kenyere elnevezésű jótékony célú kezdeményezés, melynek célja Békés és első testvérvárosa, Gyergyószentmiklós közeledése, a romániai település Szent Anna Gyermekotthon lakóinak megsegítése volt.

A kezdeményezés mögött egy baráti társaság áll, amelynek tagjai évek óta pártfogolják a gyergyói gyermekotthon árva és szegény sorsú gyermekeit. Tavaly azt találták ki, hogy békési gazdáktól kapott és Gyergyószentmiklósról érkező búza keverékéből lisztet őröltetnek, melyből kiscipókat süttetnek. Az értékesített kenyér árbevételét a Szent Anna Otthon lakóihoz juttatták el, hasonlóan a megmaradt liszthez.

Mint megtudtuk, a Testvérvárosok Kenyere program idén folytatódik. Paulcsik János, Öreg Gábor és Hegyesi Gáborné ötletgazdák elmondták, hogy szeretnék, ha idén még több békési gazda adományozna búzát a kenyérsütéshez, ezért kéréssel fordulnak feléjük. Bármilyen mennyiségű búzaadomány jól hasznosul majd. A búzát Öreg Gábor Kossuth utcai kereskedéséhez lehet elvinni folyamatosan, augusztus 10-ig. Telefonon tájékoztatás kérhető: 20/95-35-298.

A búzát a muronyi malomban fogják megőröltetni, hozzáadva a Gyergyóból szimbolikus mennyiségben hozandó búzával, és a lisztből idén is Csapó Imre pékmester süt majd cipókat. A kenyeret augusztus 17-én a Tarhoshoz közeli Libás-tanyán sorra kerülő újkenyér napi rendezvényen és augusztus 20-án a békési városi ünnepség helyszínén lehet majd megvásárolni, a bevétel jótékony célt szolgál majd.

Molnár István libás-tanyáján az ünnepségen igazi kuriózum rendezvényre is sor kerül: a Gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon ide érkező lakói kenyérsütési bemutatót tartanak majd. Tudni kell, hogy az otthonban élő 48 gyermek a mindennapokban valóban saját maga süti a kenyeret, többek között a békési lisztadományokat is felhasználva. Gyergyóból kilencfős küldöttséget várnak augusztusban Békésre.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!