150 milliós fejlesztés kezdődött el a napokban


Mintegy 150 millió forintos beruházás kezdődött el Békésen a napokban. – tájékoztatta lapunkat Izsó Gábor polgármester.

Mint azt a településvezető elmondta, az önkormányzat korábban pályázati forrást nyert a város közvilágításának fejlesztésére. A több mint 127 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően évi negyvennégy százalékos energia-megtakarítást ér el az önkormányzat. A kivitelezéshez mindössze 22 millió önerőt kellett biztosítania a városnak. A ráfordítás várhatóan rövid időn belül megtérül, hiszen a projekt megvalósításával a közvilágítás költségei előreláthatólag éves szinten csaknem 9 millió forinttal csökkennek.

A 2012-ben meghirdetett pályázati konstrukció általános célja az energetikai hatékonyság fokozása, az energiaellátás biztonságának növelése, az igen magas energiaimport-függőség mérséklése és a környezeti ártalmak csökkentése. Békésen a közvilágítási berendezések elmúlt három évi átlagos villamosenergia-fogyasztása 546 421kWh volt. Ez pedig jelentős anyagi terhet ró az önkormányzatra, illetve számottevő üvegházhatásúgáz - kibocsátással jár. Az összes közvilágítási berendezés a mért közvilágításhoz csatlakozik, azonban az eddigi villamos energia fogyasztás és a jövőbeni megtakarítás a közvilágítási berendezések leltárán alapszik.

A város vezetése a megtakarított összeget további településfejlesztési célok megvalósítására fordítja, emellett a jövőben is igyekszik kiaknázni a Magyar Állam és az Európai Unió által nyújtott támogatási lehetőségeket.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!