Próbaüzem alatt a békési szennyvíztisztító telep


Kiválóan, az elvárt kritériumoknak és követelményeknek mindenben megfelelően működik a jelenleg még próbaüzem alatt lévő békési szennyvíztisztító telep. – tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől.

A szakemberek mérései azt mutatják, hogy a tisztított víz szennyezettsége bőven a határérték alatt van. Így nagy valószínűséggel másfél hónap múlva hivatalosan is átadhatják az egységet. Az üzem tisztítása kiváló, magasan megfelel az uniós elvárásoknak.

A létesítménynek köszönhetően a környezet terhelése jelentősen csökken – hangsúlyozta a polgármester. Az önkormányzat korábban 390.049.938 forintot nyert a telep korszerűsítésére, amihez később még társult az EU Önerő Alapból elnyert újabb 41.758.860 forintos forrás

A jelenlegi felújítást megelőzően önkormányzat még 1993-ban építette a szennyvíztisztító telepet, az akkor korszerűnek tartott technológiával és kapacitással. Az akkori szennyvíz-mennyiség nem érte el a napi 1000 m3-t. 1998-2010 között a város társulati, céltámogatási, környezetvédelmi alap források segítségével kiépítette a város teljes területén a szennyvízhálózatot. Az elmúlt években a lakosság teljes mértékben rácsatlakozott a hálózatra.

A rákötések következtében olyan terhelés érte a tisztítótelepet, amelyet, bár mennyiségben fogadni tudta, de a szervesanyag tisztítása már csak a határérték fölött tudott megvalósulni. Az önkormányzat a környezet kímélése érdekében kezdett hozzá a szennyvíztisztító telep korszerűsítéséhez. Az uniós elvárásokhoz igazodva a város újabb lépést tett a környezetszennyezés csökkentése érdekében. A fejlesztésnek köszönhetően egy alacsony működési költségű, korszerű szennyvíztisztító telep épült Békésen.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!