Lúdtalp – Lassan kialakuló alattomos betegség


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Krónikus gyulladásokat, ín-, izombetegségeket, erős fájdalmat okozhat a lúdtalp, amely miatt nagyon sokan szenvednek, de a többség már csak akkor megy el orvoshoz, amikor jelentős, rendszeresen visszatérő fájdalmai vannak.

A lúdtalp kialakulásának számos oka lehet. Legnagyobb százalékban örökletes tényezőről beszélhetünk, de a helytelen testtartás, túlterhelés, túlsúly, extrém lábbeli viselése is hozzájárulhat a lúdtalp kialakulásához.

Ezek a lúdtalp kialakulásának jelei

Szemmel is jól látható jelei pl.: nyugalmi állapotban befelé fordul a boka, ekkor bizonyos izomcsoportok megnyúlhatnak, míg más izomcsoportok zsugorodhatnak, ezáltal megbomlik az izomegyensúly. Ezt kell mihamarabb megállítani, hogy elkerülhetőek legyenek a krónikus gyulladások, vagy az esetleges ín-, izomsérülések, szakadások.

Az egyedi talpbetét és a gyógytornász segíthet

Az egyedi szendvics szerkezetű talpbetét az optimális alátámasztással, a gyógytornász a rendszeres, speciális lúdtalp-gyógytornával érhet el eredményt. Visszaáll az izmok-inak eredeti rugalmassága, a fájdalom pedig megszűnik. A torna mellett ajánlom az egyedi cipőbetétet. Egy számítógép lenyomatot készít a talpról és ezáltal készül el az egyedi, saját talphoz idomuló cipőbetét. Ez a vékony egészségügyi eszköz a súlypontot korrigálja, ezáltal a korábban nem működő izmok is aktív munkára kényszerülnek. A legtöbb esetben ez a kombinált kezelés, vagyis a rendszeres cipőbetét viselése és egy speciális lúdtalptorna a megoldás a panaszokra.

A babák is lehetnek lúdtalpasak?

A kisgyerekes szülők nem tudják, vagy elfeledkeznek róla, hogy egy gyermek nagyjából három éves koráig jelentős változásokon megy át. Mivel ezeknek a gyerekeknek még nincsen rendesen kialakult járási mechanizmusa, teljesen normális, hogy a babák lúdtalpasak. Ezt, az esetek nagy részében, kisiskolás korra mind kinövik. Mivel évente célszerű gyermekorvosi szűrésre elvinni a gyereket, itt kiderülhet, hogy egy magától megoldódó lábboltozati problémáról, vagy valóban kezelést igénylő lúdtalpról van szó. Utóbbi, súlyosabb esetben kisebb műtéti eljárással korrigálható.

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!