Katasztrófavédelmi gyakorlat


Dánfokon és Békésen tartotta közös nemzeti minősítő, törzsvezetési és terepgyakorlatát a TITÁN, a PELIKÁN és a GYULAI Járási Mentőcsoport. Szeptember 13-án a fizikai erőpróba mellett az időjárás szeszélyessége is komoly kihívást jelentett.

Az eső, olykor mintha dézsából öntötték volna, szakadt, a következő pillanatban pedig már az erőlködő Nap sugaraiban csillantak meg az esőcseppek. A nemzeti minősítő gyakorlat résztvevőinek kedvét azonban nem szeghette a változékony időjárás, minden beavatkozónak úgy kellett cselekednie, mint azt éles helyzetben tenné.

A feltételezés szerint Békés térségében vihar vonult át, amit helyenként száz kilométer/órás szél kísért. Az ítéletidőben épületek rongálódtak meg, néhányat villámcsapás is sújtott. A kiérkező tűzoltókat életveszélyessé vált épületek látványa fogadta, speciális szakfeladatok ellátására volt szükség. A megyei védelmi bizottság elnöke a békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén megalakított önkéntes mentőszervezetek alkalmazását rendelte el a megyei igazgató javaslatára.

A dánfoki üdülőtelepen kutyák segítségével keresték az eltűnt személyeket a TITÁN mentőcsoport tagjai. Az egészségügyi és krízisintervenciós feladatok elvégzése, az elsősegély-nyújtás részben szintén az önkéntesek feladata volt. A gyakorlat szerint a békési Jókai, a Jantyik Mátyás és a Szánthó Albert utcában szintén jelentős károkat okozott a viharos erejű szél, itt az életveszélyessé vált épületek azonnali dúcolását rendelték el. Sürgető feladat volt az épületre dőlt fák eltávolítása, sőt a sérültek mentése is.

Rövid idő alatt rengeteg csapadék hullott, így a Kettős-Körösön hatalmas árhullám vonult végig. A töltésen tapasztalt árvízi jelenségek miatt a szakemberek már a töltésszakadástól tartottak, ezért indokolttá vált a települést védő körtöltés átvágásainak azonnali bezárása. Emellett klasszikus árvízvédelmi teendők is adódtak: fóliázás, bordás megtámasztás, ideiglenes védművek kialakítása. A katasztrófavédelmi sugárfelderítő egység mindvégig mobil vezetési pontként támogatta a kárhelyszíni irányítást.

A katasztrófavédelmi műveleteket a gyakorlat helyszínein kísérte figyelemmel Matuska Zoltán tű. alezredes, megyei igazgatóhelyettes, valamint Jackovics Péter tű. ezredes is. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveletirányítási Főosztályának vezetője, aki a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet parancsnoka is, a hosszú nap végén megfeleltre értékelte az önkéntesek teljesítményét. A főosztályvezető a TITÁN mentőcsoport részére Dr. Csarnai Judit, békési járási hivatalvezetővel, a PELIKÁN mentőcsoport részére Dr. Sipos Lajos sarkadi járási hivatalvezetővel, a GYULAI járási mentőcsoport részére pedig Dr. Gulyás Imre gyulai járási hivatalvezetővel közösen adta át a nemzeti minősítő okleveleket.

A GYULAI mentőcsoport csapatzászlót is kapott, melyet a névadó település polgármestere, Dr. Görgényi Ernő nyújtott át. Köszönetét fejezte ki mind a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, mind a járási mentőcsoportok önkéntesei részére Izsó Gábor, békési polgármester, valamint Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is.

A derekas helytállás azt jelenti, hogy a mentőcsoportok immár Magyarország bármely pontján, zárt kárterületen önállóan végezhetnek védekezési, beavatkozási és kárfelszámolási munkálatokat. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek tevékenységének önkéntesekkel történő, szakszerű kiegészítése, támogatása, a gyors bevethetőség, az egységes kommunikáció, az állóképesség egy valódi katasztrófahelyzet esetén a bajbajutott életek mentéséhez nélkülözhetetlen.

Forrás : Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja - http://bekes.katasztrofavedelem.hu/ )

Békési Polgárőrség KHSZ tagjai biztosították a helyszíneket.

Fotó Virág István BMPSZ Sajtóreferense

Tételek: 1 - 20 / 176 (9 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!