IRÁNYTŰ A MEGYEI FEJLESZTÉSEKHEZ


A BÉKÉS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT TERÜLETFEJLESZTÉSI FÓRUMSOROZATA CSÜTÖRTÖKÖN 18 órától BÉKÉSRE ÉRKEZIK!

A Békés Megyei Önkormányzat ismét elkezdte TÁJOLÁS – iránytű a megyei fejlesztésekhez című, területfejlesztési fórumsorozatát, melynek célja, hogy megismertesse Békés megye településein élőkkel a Békés Megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 – Operatív Program című dokumentumot.

A fórumok ezen belül is a járás-fejlesztési részprogramra fókuszálnak, így a TOP azaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program három szintje közül (I. szint a megyei, 28,7739 milliárd forint. II. szint a megyei jogú városi 12,466 milliárd forint. III. szint a várostérség és a megyei jogú város térségének szintje a járások alapján 17,396 milliárd forint) a harmadik szint társadalmasítását jelentik a Partnerségi Megállapodásban rögzítettek alapján.

A megyei önkormányzat vezetői és szakemberei mintegy 14 kihelyezett helyszínen adnak tájékoztatást a helyi, települési polgármesterrel együtt, így TÁJOLÁS fórum kerül megtartásra:

Békésen, Csabacsűdön, Csabaszabadiban, Dévaványán, Gerendáson, Gyulán, Körösladányban, Szarvason, Tótkomlóson, Zsadányban, Pusztaföldváron, Nagykamaráson, Mezőkovácsházán és Köröstarcsán.

A fórum keretében megismerhetik a jelenlévők a TOP forráskeretét Békés megyére, és annak járási "fejezetét" is. Tájékozódhatnak arról is, hogy tágabb életterükben, a járásukban milyen tervek vannak jelenleg a járás fejlesztésére.

Békés megyébe, a 2014-2020-as programidőszakba a TOP keretéből már biztosan érkezik közel 54 milliárd forint, mely már biztosan itt, Békés megyében kerül felhasználásra.

Ebből a keretből a járási szintre érkező összeg 17,396 milliárd forint, melyből a Békési járás 2,1743 milliárd forintot tud lehívni.

A járási összegek lakosságszámot is figyelembe véve, arányosan lettek felosztva a járások között.

A program közel egy éves egyeztetés-sorozat eredménye, melyben minden megyei település aktívan részt vett. Erre szükség is volt az operatív program azon speciális jellegéből fakadóan, hogy itt nem az előző európai uniós költségvetési ciklusban megszokott módon fognak pályázni az önkormányzatok a központilag kiírt projektekre. A tervezés során ugyanis ők maguk határozhatták meg azokat a prioritásokat, melyek mentén lehívhatják a forrásokat településük fejlesztése érdekében.

A JÁRÁSI PROJEKTEK EGYEZTETÉSÉNEK HÁTTÉRE:

A Békés Megyei Önkormányzat a stratégiai dokumentumok elkészülte közben, azokkal párhuzamosan még 2013. szeptember 10-én kezdte meg az egyeztetéseket a városok és térségeik körében, összegyűjtve azok projektötleteit melyek majd később besorolhatóvá válhattak a TOP illetve az ágazati programok keretében.

Békéscsabán, a Megyeházán Békés megye valamennyi városának polgármestere, és hivatalának szakembere meghívást kapott, ahol tájékoztatást kaptak a tervezés aktuális állásáról, és a jövőbeni feladatokról.

A beküldött anyagokból a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal megkezdte a beérkezett projektötletek besorolását és minden térségnek elkészült a saját projektötleteit tartalmazó táblázata is.

A témában a következő személyes egyeztetésre 2013. október 2-án került sor szintén a Megyeházán, ahol a tervezés jövőbeni feladatairól folyt az egyeztetés és a Koordinációs útmutató alapján felállításra kerültek a munkacsoportok.

Még ebben a hónapban összesítésre és besorolásra kerültek a települések besorolt projektjei, majd 2014 év elejétől minden térségben megkezdődött a projektek egyeztetése, pontosítása, folyamatos igazítása a TOP átdolgozott anyagának aktuális verziója alapján és a pontos források ismeretében.

A Békés Megyei Önkormányzat 2014 szeptemberében fogadta el a Békés Megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 – Operatív Programot, mely tartalmazza a járási szintű fejlesztéseket is s melyet most a TÁJOLÁS rendezvénysorozat keretében a településeken élők is megismerhetnek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!