Durkó Mihály - Őszi kirándulások II.: Sopron és környéke


Ezúttal Sopronban töltöttem néhány napot, és a környékén is felkerestünk több idegenforgalmi nevezetességet. Ausztria keleti részén is tettünk látogatást. Amennyiben marad az általam mellékelt képek sorrendje, ábécés sorrendben jelennek meg azok is, osztrák hely esetén zárójelben "A" megjelölés alkalmazok a kísérőszövegben.

Az eddigi sok utazásom során már rájöttem, hogy minden út minőségét jelentősen meghatározza az idegenvetető személye.Több utazási iroda sok útján jártam már, de most találkoztam az eddigi legjobb idegenvezetővel, a soproni illetőségű Kőrös Ildikó személyében. (Érdeklődőknek az elérhetősége a szerkesztőségben elérhető, utazási tanácsokat is ad.)

Szintén nagyszerű idegenvezető volt a tökéletes magyarsággal beszélő "Rozina testvér" Heiligenkreuzban.

Baden (A) Mint a neve is jelzi, egy híres fürdőhely Bécstől kb. 25 km-re délre. Gyönyörű földrajzi fekvése, parkjai, és épületei érzékeltetik a nagyszerű múltat és jelent, árad a városban a "gazdagság szaga".

Balf Nevezetes gyógyfürdőnk emésztési betegségek kezelésére a Fertő-tó mellett. Zsolnai ivókútja látványos. Gyógyvize palackozva is kapható.

Bernstein (A)

magyarul Borostyánkő Fő látványossága a Sziklamúzeum. Otto Potsch munkásságának köszönhetően csodálatos gyűjtemény látható a múzeumban. Cák Nevezetes a pincesora. Finom bor- és mustkóstolással fogadja a vendégeket a pincesor háziasszonya. Finom volt a pogácsájuk is.

Fertőd

Egyetlen képet küldök az Eszterházy Kastélyról és a faluban található háborús emlékműről, mivel a tavasz folyamán részletes beszámolót küldtem már Fertődről. Fertő-tó Különös magyarázatot véleményem szerint nem igényel, hiszen "mindenki ismeri". Ősszel eléggé kihalt, de szép ilyenkor is.

Heilingenkreuz (A)

Európa legnagyobb, a világ egyik legrégebben folyamatosan működő (1133-tól) ciszterci kolostora található itt. A bevezetőben is említett "Rozina testvér" minden igényt kielégítően mutatja meg a kolostor különböző részeit. Egyházi létesítmény még nem érintett meg ennyire! (Persze ilyen színvonalas idegenvezetésben sem volt részem eddig hasonló helyeken.)

Kőszeg

Vélhetően szinte mindenki ismeri ezt a híres kisvárost a műemlékeiről, leginkább a váráról és a Jurisics Miklós vezette várvédőkről.

Mayerling (A)

"Egy tragédia helyszíne" Itt lett öngyilkos vadászházában Rudolf trónörökös és szeretője, Mary Vetsera bárónő 1889. január 30-án. A vadászházat Ferenc József császár (Rudolf apja) lebontatta, a helyére kápolnát és kolostort építtetett. Akit részletesen érdekel a téma, ajánlom figyelmébe Brigitte Hamann: Rudolf - a trónörökös c. könyvét.

Nagycenk

Ez a hely is eléggé széles körben ismert lehet a Széchenyi Kastélyról és a Mozdonyskanzenről. Páneurópai piknik helyszíne, Sopronpuszta 1989. augusztus 19-én a páneurópai piknik alkalmával sok NDK-beli állampolgár használta ki az ideiglenes határnyitást az Ausztrián át az NSZK-ba menekülésre. Nagyon szép emlékpark, szabadtéri fotókiállítás látható ezen a helyen. Különösen ajánlom iskoláknak rendhagyó történelemóra megtartására, hiszen a mai fiataloknak ez már történelem.

Sopron

Magyarországon a "műemléksűrűség" itt a legjelentősebb, abszolút számban is csak Budapest előzi meg. Sopron is ismerős lehet sokak számára. Saját tapasztalatból tudom, hogy a nagyszerű idegenvezetésnek köszönhetően egy egészen más, teljesebb élmény alakult ki bennem a korábbiaknál. Sopront annyiszor kell megnézni, ahányszor alkalom nyílik rá!

Tételek: 1 - 20 / 141 (8 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!