Parno Graszt a Csabai Kolbászfesztiválon!


„Parno Graszt”, azaz Fehér Ló, ez a neve az 1987-ben alakult roma formációnak. A zenekar nevének jelentése szimbolikus, ugyanis a fehér szín a tisztasaág jelképe, a ló pedig a szabadságé.

Az egyre szélesebb körben ismert dalaikban magyarul és romani nyelven egyaránt énekelnek, gyakran egy dalon belül is nyelvet váltanak. Részben ettől válik hangzásuk egyedivé és különlegessé.

A zenekar alapfelállásban tíz taggal lép fel, de olykor zenélnek húszan is, sőt a zenekar mellett néha egy tíz tagú tánccsoport is ropja a színpadon. Zenei gyökereiket a közvetlen környezetükben gyűjtötték. Kimagasló eredményt produkáltak már a kezdetekkor, hiszen első lemezük a megjelenés után felugrott a World Music Chart Europe hetedik helyére, ez más magyar együttesnek azóta sem sikerült. A BBC kezdeményezásére a Magyar Televízió 2004-ben egy filmet forgatott a zenészekkel Parno Graszt: Ünnepek és Hétköznapok címmel amit Európa-szerte sugároztak. Egy neves svájci zenei szakfolyóirat, a Vibrations 2005-ben a Parno Grasztot a tíz legjobb zenekar közé sorolta.

Zenéjük 2008-ban egészen Indiáig szállt: Rajasthanban, az európai cigányság feltételezett őshazájában kutatták zenei gyökereiket, ismerős arcokat, szokásokat, dallamokat keresve, falusi zenészekkel együtt muzsikálva. Erről az egyedülálló felfedezőútról mesélnek leplezetlen őszinteséggel a Gelem Gelem Indiában című dokumentumfilmben.

Aki volt már koncertjükön tudja, hogy miről is szól az egész, aki pedig még nem, most ne hagyja ki! Hatalmas táncos buli lesz!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!