Diák kolbászgyúrás – átörökítjük a hagyományokat


A csabai disznótorok hiteles, tudós leírását adó Dedinszky Gyula evangélikus lelkész szerint ennek az ünnepszámba menő családi eseménynek mindig aktív és örömteli résztvevői voltak a gyerekek

A hajnali kelés, a perzselés fényei, majd a disznó bontása, a kedvenc étkek készítése, és persze közben a kóstolás lehetősége ott tartotta és bevonta a munkába a gyerekeket. Ma már Békéscsabán is csak a családok töredéke vállalkozhat erre a nagy szervezést és tudást igénylő munkára, így a felnövekvő generáció ezzel az életre szóló élménnyel lehet, hogy soha nem találkozik. Mi, a Csabai Kolbászfesztivál rendezői nagy hangsúlyt fektetünk a hungarikumok népszerűsítésére, megismertetésére, megőrzésére, gondozására, továbbadására.

Vezérelvünk: a hagyományaink ápolása, megőrzése és továbbadása a fiatal nemzedéknek. Fontosnak tartjuk, az ifjúság bevonását, számukra a hagyományok átadását, egyben közösségteremtő alkalmat biztosítva az idősebbek és a fiatalok együtt munkálkodására, helyszínt és lehetőséget nyújtunk a mai rohanó világban a közös időtöltésre. A tavalyi évben jelentős marketinggel és szervezéssel kiszélesítettük kezdeményezésünket, az ifjúsági gyúróversenyt, a nagyapák-unokák versenyét. Az idei évben a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával lehetőségünk van ezt továbbfejleszteni, kibővíteni, és egyre magasabb színvonalon megvalósítani, hagyománnyá tenni az itt felnövő és idelátogató fiatalok számára.

Töltsük együtt a diák kolbászgyúró versenyen október 23-án csütörtökön 10:00 órától a Mokry Sámuel nagysátorban, aztán bulizzunk egy hatalmasat ugyanitt 20:00 órától a Csík Zenekarral és Lovasi Andrással!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!