Mindenki velünk töltötte a hosszú hétvégén!


Október 23-26. között várta vendégeit a Csabai Kolbászfesztivál

Csütörtöktől vasárnapig Békéscsaba, ezen belül is a Sportcsarnok és környéke volt a kolbász fővárosa. Minden napra jutott valami izgalmas újdonság, 4 napig minden a gasztronómiáról, a város és vidék értékeiről, a kulturált szórakozásról szólt. Kolbászkészítő versenyek, disznóvágás bemutatók, zenei fellépők szinte minden műfajból, családi és gyerekprogramok várták az érdeklődőket reggeltől estig.

Hogy mit hozott magával az idén nagykorúvá érett fesztivál, mi változott a 18 év során? A válasz nagyon egyszerű: A Csabai Kolbászfesztivál mindig ugyanaz akar maradni, nem akar változni. Talán színesebbek vagyunk és egyre nagyobbak, de amit meg akarunk mutatni az embereknek, az évről-évre ugyanaz. A csabai kolbász és a disznóvágások még ma is élő hagyományok. – mondta Hégely Sándor fesztiváligazgató a négynapos kolbászünnep megnyitóján.

Idén vendégvárosként bemutatkozott Székelyföld gyöngyszeme, Gyergyószentmiklós, akik ízelítőt adtak abból, hogy milyen élményekkel gazdagodhat az, aki ellátogat hozzájuk. Hagyományteremtő szándékkal a szokásos borsátor mellett bemutatkozott egy hazai borvidék, így négy napon keresztül Eger és környéke borászainak bemutatói, borkóstolói, játékai és nyereményei várták a látogatókat. A következő években határon túli borászokat hívunk, hogy megismerhessük legfinomabb boraikat, borkínálatukat.

Az eleinte kissé zord időjárás szerencsére nem vett vissza sem a versenyzők lelkesedéséből, sem a látogatók kíváncsiságából. A fesztiválon összesen 6 különböző kolbászkészítő és töltött káposztafőző versenyszámban több mint 1000 csapat vett részt, és a szorgos kezek alatt finomabbnál finomabb kolbászok születtek. A diák kolbászgyúrás 250 csapat ingyenes részvételével zajlott, a Nemzetközi Szárazkolbászok Verseny 130-nál is több nevezéssel büszkélkedhetett idén. A mintegy 600 csapat részvételével lezajlott szombati nagy kolbászkészítő verseny pedig ebben az évben is hatalmas buli volt.

A hagyományőrzés az egyik legfontosabb küldetésünk – mondta Hégely Sándor. A csabai kolbász hagyományának megőrzése és továbbörökítése szerves része volt programjainknak. A diákgyúrás ennek az egyik ékes bizonyítéka. A régi hentes mesterek is megirigyelhetik az ifjúság hozzáállását és a versenyen tanúsított szakértelmüket. Idén 4 óvodás csoport is velünk gyúrta a legjobb csabait. A következő fél évszázadban nem kell tehát azon aggódni, hogy a kolbászkészítés hagyománya elveszik Békéscsabán. – tette hozzá a fesztiváligazgató.

A disznóvágás bemutatóknak nem csak szakmabeliek, mint a Csabai Kolbászklub, de nemzetközi csapatok, sőt családok is részesei lehettek. A Csabai Kolbászfesztivál különlegessége ebben rejlik, ettől más, mint a többi magyar fesztivál. Olyan interaktív programokat kínál a látogatóknak, amely során nemcsak nézni lehet, hogy mi történik, hanem be is lehet kapcsolódni a folyamatokba, kolbásztöltésbe, töltött káposzta főzésbe. Attól kezdve, hogy a vendég belép a kapun, úgy érezheti magát, mint egy hatalmas disznótoron. Mintha csak épp a disznót vágó szomszédhoz ugrott volna át, hogy besegítsen. – ecsetelte a fesztivál igazgatója.

Erős volt a zenei felhozatal is, a vendégek minden nap fergeteges bulit csináltak, énekeltek és mulattak többek között Lovasi András és a Csík zenekar legjobb dalaira, a Neoton Família slágereire, a fiatalokat megmozgató Sausage Party sztár fellépőire, Fenyő Miklós rock and roll bulijára, a Parno Graszt autentikus zenéjére, valamint a Bikini legendás dalaira.

Szívmelengető érzés, ahogy a fesztivál vendégei a békéscsabaiak vendégszeretetéről beszélnek. Békéscsabára ezentúl mindenki úgy fog emlékezni, mint a kolbász fővárosára. Töltsük együtt jövőre is, 2015. október 22-25. között 19. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!