Energetikai felújítás a Békés Megyei Kormányhivatalnál.


Közel 500 millió forintot nyert európai uniós pályázaton a Békés Megyei Kormányhivatal, a törzshivatal épületének energetikai korszerűsítésére. A békéscsabai felújítás európai uniós forrásból, illetve a Magyar Állam támogatásával valósul meg.

Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületeken belül történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. Ehhez nyújt segítséget az Új Széchenyi Terv pályázata.

Az energetikai korszerűsítésre a kormányhivatal 2013-ban pályázott, majd decemberben sikeresen támogatási szerződést kötött. Azóta a közbeszerzési eljárások lebonyolítása és a műszaki előkészítés folyamatosan zajlott.

A felújítás elsősorban építészeti, gépészeti, illetve világítási munkákra terjed ki. A kormányhivatal épületén a homlokzati nyílászárókat új, korszerű, műanyag elemekre cserélik, alumínium ajtókat szerelnek fel. A "B" épületben teljes, az "A" és "C" épületben részleges külső homlokzati hőszigetelés valósul meg. Mindhárom épületrészben szigetelik a padlásfödémet is.

Korszerűsítik a fűtési rendszert. A radiátorokba termosztatikus szelep kerül beépítésre, helyiségenként lehet majd szabályozni a hőmérsékletet. A kazánház teljes rekonstrukciója is megvalósul, új kondenzációs kazánokat helyeznek üzembe.

A földszinti rendezvényteremben megtörténik a hűtő-fűtő rendszer cseréje, hővisszanyerős légkezelőgép berendezésre. A "B" épületben az ablakklímákat központi klimatizálás váltja fel. Az épület tetejére napelemes rendszert telepítenek.

A projekt eredményeként összességében jobb energetikai hatékonysággal rendelkező, modern épület áll majd rendelkezésre, nagyban segítve ezzel a kormányhivatal dolgozóit munkájuk elvégzésében, akik így megújult környezetben fogadhatják a hivatalba betérő állampolgárokat.

Az ingatlan felújítása a Kormányhivatal mellett számos további szervezetet érint, hiszen az épületben használ irodákat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a Békés Megyei Védelmi Bizottság, az Állami Számvevőszék, a Békéscsabai Járási Ügyészség, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a Gyenge Consulting Kft. és a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesülete is.

KEOP-5.6.0 pályázat: "Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásai" elnevezésű projekt keretében megvalósuló beruházás a városkép szempontjából is lényeges, hiszen az ikonikus épület homlokzata megújul.

Az épületegyüttes hasonló mértékű felújításon utoljára 1987-ben esett át.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!