Szuperhősök gondoskodnak a családjukból kiemelt gyerekekről


Egyedülálló kampányt indít a mai napon az SOS Gyermekfalvak azért, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői hivatást. Filmjükben olyan szuperhősök mentik meg a legkiszolgáltatottabb gyermekeket, akiknek valójában nincsenek szuperképességeik, mindössze gondoskodó és biztonságos családi hátteret nyújtanak drámai sorsú gyermekeknek.

A nevelőszülők otthont biztosítanak a családjukból kiemelt, különösen nehéz sorsú gyermekeknek. Jelenleg 5500 nevelőszülő dolgozik az országban, ebből 70-en az SOS Gyermekfalvak keretein belül. Ennél azonban jóval több szuperhősre lenne szükség, 2014 január elseje óta ugyanis minden 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni.

Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülei ugyan nem tudják megakadályozni a gyermekek családból való kiemelését, de a hozzájuk kerülő, traumákat átélt gyermekeknek a lehető legbiztonságosabb és legjobb körülményeket biztosítják - akár a gyermekfalvakban, akár a nevelőszülők saját otthonában.

Az SOS-ben barátságos házakban laknak a gyerekek, szerető nevelőszülőkkel – többségében anyákkal, de egyre több pár is vállal nevelt gyermekeket. A gyerekek többek között fejlesztőprogramok, táborok és kulturális programok révén új esélyt kapnak az SOS-től, hogy bepótolhassák az életükből addig kimaradt dolgokat.

“Mindig lesznek olyan nehéz sorsú gyerekek, akik családi konfliktusok, tragédiák, a szülők betegsége vagy szegénységgel összefüggő kockázatok miatt rászorulnak egy felnőtt segítségére, mert saját szülei nem tudják támogatni őket. Ilyenkor a vér szerinti családot legjobban a nevelőszülők tudják pótolni. Segítünk, hogy a gyerekek megnyugodjanak, új lehetőségeket kapnak, és ha van rá mód, visszakerüljenek vér szerinti családjukhoz, vagy hosszabb időt tölthetnek nálunk" - mondta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője.

A ma induló kampány a gyermekek világát idézi meg, és az ő szempontjukból mutatja be a nevelőszüleiket, akikre felnéznek a kicsik. Az SOS célja, hogy népszerűsítsék a nevelőszülőséget, és minél többen vállalkozzanak arra, hogy nehéz sorsú gyermekeket rövidebb vagy hosszabb időre családjukba fogadjanak.

A FILM!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!