Könnyűnek tűnt a történelem középszint, de nem az


Mucsi András, a Szegedi Kis István Református Gimnázium történelem-német szakos tanára szerint az idei középszintű érettségi történelem tantárgyból kifejezetten „diákbarát” volt. Az írásbeli vizsgát szerdán írták a diákok, és 90 pontot lehetett összegyűjteni.

A vizsga első felében 45 pontért 12 feladatból álló tesztet kellett kitölteni. Ezek között a Nyugat-Római Birodalom bukásáról, a reformációról, az Egyesült Államok alkotmányáról, a kiegyezésről, a két világháború közötti Magyarországról és az 1945 utáni időszakról volt kérdések. A teszteknél véget ért az az időszak, amikor csak szövegértéssel volt dolgunk és az atlasz is "elmesélt" mindent. Háttérismeretekre is szükség volt.

Az írásbeli érettségi második felében Szent István államszervezete, Hunyadi Mátyás adópolitikája, a jobbágyfelszabadítás kérdésköre, II. József és a felvilágosult abszolutizmus időszaka, a Rákosi-korszak iparfejlesztése és az 1960-70-es évek életkörülményei szerepeltek.

Balázs László (12.A) úgy látja, hogy az esszék nem voltak olyan nehezek, hiszen ezek egy része szóbeli érettségi témakör, amelyeket a tanév során többször is átnéztek. "A tesztekre nem mondhatom, hogy könnyűek voltak, inkább tudást igényeltek. Úgy számol, hogy ettől függetlenül meglesz az ötös történelemből. Az eddigi három érettségi tárgy közül ez volt a legkönnyebb".


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!