Közepes nehézségű volt az idei matek érettségi


Nagy port vert fel a matematika írásbeli érettségi, amelyet "az utóbbi idők legnehezebb érettségijének" minősítettek. Egy tanárt és egy diákot kérdeztünk meg a vizsgáról.

Kovácsné Lipcsei Andrea, a Szegedi Kis István Református Gimnázium matematika-kémia szakos tanára: A matematika középszintű érettségi első része, amire 45 perc állt rendelkezésre, nem volt annyira nehéz. Ezek "típusfeladatok" voltak, amelyeket órákon gyakoroltunk. Ezeken 1-4 pontot szerezhettek a diákok feladatonként. A második összetevőre 135 perc állt rendelkezésre, alapos átgondolást igénylő feladatok voltak. Ezek között a síkgeometriához, abszolút értékes egyenlethez, százalékszámításhoz, valószínűség-számításhoz kapcsolódó feladatok voltak. Úgy vélem, ez a rész elég nehéz volt. A korábbi évekhez hasonlóan az ötös szint eléréséhez nagyon sok tudás és precizitás kellett, az eredményes érettségit viszont reális eséllyel el lehetett érni bárkinek, aki dolgozott az órán.

Szabó Viktória végzős tanuló: Véleményem szerint matematika terén talán a legnehezebb érettségit kaptuk, mióta a kétszintű rendszer működik. A feladatok magas számban tartalmaztak valószínűség számítást, mely nem a legkönnyebb része a matematikának. Aki azt nem tudta megcsinálni, rengeteg pontot vesztett. Nekem személy szerint az is nehézséget okozott, hogy az egyik egyenlet két megoldása közül az egyik megoldás az volt, hogy nincs megoldás. Persze mint szorgalmas diák, kerestem a hibámat, hogy miért nem jön ki eredmény… A próbálkozások legalább 20 percet igénybe vettek, valamint 2 A/4-es oldalt. Úgy gondolom, hogy kiváló felkészítésben részesültem és hogy nem keveset készültem az érettségire, majdnem az összes előző feladatsort kidolgoztam, mégis értek meglepetések. Számomra nehéz volt ez a feladatsor és az utánam érettségizőknek azt kívánom, ők legyenek szerencsésebbek, kapjanak megoldhatóbb feladatsort.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!