1,5 milliárd forint érkezik a Szent István Egyetemre!


A Szent István Egyetem összesen közel 1,5 milliárd forint, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást nyert konzorciumi partnereivel együtt, melynek megvalósítására hat TÁMOP projekt keretében kerül sor Békés megyében.

Az Egyetem – alkalmazkodva a XXI. századi innovációs és tudásépítő folyamatokhoz, követelményekhez, munkaerő-piaci és társadalmi kereslethez – konvergencia régióban lévő campusain is hozzá kíván járulni az oktatás- és kutatásfejlesztéshez, melynek célja többek között a kutatói kapacitásfejlesztés és utánpótlás biztosítása mellett Békés megye tudásalapú gazdasági-társadalmi fejlődésének előmozdítása.

A Szent István Egyetem stratégiai célkitűzéseinek és a campusain folyó oktatás és kutatás intenzív fejlesztése érdekében folyamatosan törekszik a pályázati lehetőségek kiaknázására, s az utóbbi években elnyert számtalan pályázati projekt hozzájárult és jelenleg is hozzájárul az Egyetem oktatási, kutatási, szolgáltatási infrastruktúrájának fejlesztéséhez. A Békés megyei gazdasági és társadalmi élet erősítését célzó hat, nemzetközi szintű pályázat lehetőséget teremt a helyi ipar és vállalkozások bevonására, összefogására, a helyi adottságokra épülő versenyképes gazdaság fejlesztésére, valamint az Egyetem által nyújtott oktatás, képzések, továbbképzések beintegrálásába.

A Társadalmi Megújulási Operatív Program (TÁMOP) keretein belül igényelt és részben megítélt pályázatok támogatása összesen 1.566.184.696 forint. A pályázatok elsődleges célja a felsőoktatás K+F+I+O kapacitásainak bővítése a helyi vállalkozásokkal való szerves együttműködés kiépítésének szolgálatában – a tudásalapú gazdaság kiépítésének elősegítése, a helyi gazdasági-társadalmi fejlődés érdekében. A pályázati projektek révén erősödik a tudástranszfer funkció a Szent István Egyetem és Békés megye gazdasági-társadalmi élete között. A projektek az Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának Békéscsabai, Gyulai és Szarvasi Campusain, valamint Salgótarjánban valósulnak meg, részben az intézmény konzorciumi partnereinek közreműködésével. A pályázati projektek megvalósítása során rendkívüli mértékű, egyedülálló összefogásra, együttműködésre kerül sor a térségi önkormányzatok, a kormányzati és a vállalkozói szféra szereplői, képviselők és az Egyetem között.

Az Interdiszciplináris nemzetközi kutatói teamek létrehozása Békés megyében (TÁMOP 4.2.2D-14/1Konv-2015-0011) című program kiemelt célja a nemzetközi H2020 projektek előkészítéséhez kapcsolódó kutatócsoportok felállítása – gazdasági szereplők bevonásával, valamint a kutatásmenedzsment fejlesztése a vízgazdálkodás, árvízvédelem és ásványvíz ipar területein.

A program megvalósítására megítélt támogatás: 286.169.987 Ft

A Smart City innovatív kutatási hálózatok fejlesztése Gyula és Salgótarján városokban (TÁMOP 4.2.1D-15/1/Konv-2015-0007) című program során Smart City, azaz Kreatív Város elnevezéssel olyan tudásközpontok mintamodelljét hozzák létre, amely többek között a helyi társadalom és gazdaság belső, vonzerőt jelentő adottságaira és aktivitásaira épülve járul hozzá a város és vonzáskörzetének társadalmi-gazdasági fejlődéséhez.

A program konzorciumi partnerség keretei között valósul meg, a Szent István Egyetemmel együttműködő partnerek Gyula Város Önkormányzata és a salgótarjáni Interindustria Tudásközpont Alapítvány.

A program megvalósítására megítélt támogatás: 279.956.750 Ft

A SZIE-GYAK: Szakmai innovatív együttműködés a gyakorlatorientált képzésért (TÁMOP 4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0004) című program kiemelt célja a Szent István Egyetem konvergencia régióban lévő – Békéscsabai, Szarvasi és Gyulai – Campusain folyó képzések kooperatív duális moduláris képzéssé történő átalakítása (felnőttképzés és felsőfokú szakképzések), különös tekintettel a hátrányos helyzetű fiatalokra és a lemorzsolódó hallgatókra vonatkozóan.

A program konzorciumi partnerség keretei között valósul meg, a Szent István Egyetemmel együttműködő partnerek a Türr István Kutató és Képző Intézet, valamint a Hunniareg Pedagógiai Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.

A program megvalósítására megítélt támogatás: 390.731.578 Ft

A tudományos kutatói munka, valamint az életpálya korszerűsítése a Szent István Egyetem Békés megyei Campusain (TÁMOP 4.2.2.B-15/1/Konv-2015-0013) című program kiemelt célja a felsőoktatási intézmények minőségi kutatói utánpótlás-nevelésének támogatása. A konstrukció alapvető célja olyan komplex feltételek megteremtése a felsőoktatási intézményekben, amelyek lehetőséget biztosítanak – kutatási tevékenységek végzése terén – a kutatói tevékenységbe aktívan bevonódni kívánók számára mind az egyéni, mind a közösségi fejlődésre.

A program megvalósítására megítélt támogatás: 58.159.200 Ft

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása alapján a Szent István Egyetem két pályázata jelenleg tartaléklistán van. Az EMMI tájékoztatása szerint május hónap folyamán megemelik a konstrukcióra rendelkezésre álló forrást, így lehetőség nyílik az alábbi két projekt támogatással történő megvalósítására.

A Tudás-Park a magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztéséért Békéscsabán (nyomdaipar, gépipar, informatika) (TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0002) című program több kiemelt területre összpontosít: 1. A felsőoktatási intézmények és külső partnerek együttműködéseinek stratégiai megalapozása; 2. K+F+I, tudástranszfer, tudásmenedzsment szolgáltatások fejlesztése; 3. A kiemelt kutatási területek előkészítésével, minőségi fejlesztésével, monitoringjával és értékelésével kapcsolatos tevékenységek; 4. Vállalati igényekhez igazodó képzések kidolgozása; 5. Az intézményi kapcsolatrendszer fejlesztésével kapcsolatos tevékenységek.

A program konzorciumi partnerség keretei között valósul meg, a Szent István Egyetemmel együttműködő partnerek a SZIE Nonprofit Kft. és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A program megvalósítására igényelt támogatás: 521.73187.181 Ft

Az Eötvös József Főiskola műszaki és közgazdaságtudományi alapképzéseinek vízügyi szakterületre orientált fejlesztése duális képzési rendszer bevezetésével (TÁMOP 4.1.1.F-15/1/Konv) című program elsődleges célja a bajai főiskolán folyó mérnök- és vízügyi szakközgazdász-képzés támogatása, fejlesztése annak érdekében, hogy színvonalát és szakmai beágyazottságát tekintve folyamatosan megfeleljen a kor követelményeinek. Hosszabb távú cél, hogy a felsőoktatási intézmény a vízügyi ágazat számára tartósan az igényeknek megfelelő számú és minőségű szakembert bocsásson ki.

Főkedvezményezett az Eötvös József Főiskola, közreműködő partner a SZIE Non-profit Kft. (100 % SZIE tulajdonú nonprofit vállalkozás).

A program megvalósítására igényelt támogatás: 29.980.000 Ft a SZIE Non-profit Kft. esetében

A TÁMOP pályázatok támogatási formája: vissza nem térítendő támogatás. A projektek 100%-os támogatottságúak és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!