Közgyűlés a városvédő egyesületnél!


A Békési Városvédő- és Szépítő Egyesület 1989. március 25-én alakult meg, városunk egyik legrégebbi, folyamatosan működő civil szervezete. Évi soros közgyűlését 2015. május 22-én tartotta a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola, Sportiskola és Alapfokú Művészeti Iskola közösségi termében.

Első napirendi pontként Miklós Lajos megbízott elnök számolt be az egyesület 2014. évben végzett tevékenységéről, majd ismertette a 2015. évben tervezett feladatokat, programokat. Az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépésével a civil szervezeteknek, így egyesületünknek is számos változásnak kellett megfelelni. Egyesületünk közhasznú jogállását nem tudta megtartani, azonban működése továbbra is fenntartható.

Második napirendi pontként Jenei Sándor az egyesület Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke számolt be az egyesület 2014. évi gazdálkodásáról. A Közgyűlés a beszámolókat egyhangúan elfogadta. A beszámolókat tisztségválasztás követte a megüresedett vezetőségi helyekre. A közgyűlés egyhangúan szavazta meg az egyesület elnökének Miklós Lajost, alelnökének Dr. Csiby Miklóst, jegyzőjének Serfecz Dávidot, valamint a honismereti szakosztály vezetőjének Egeresi Juliannát.

2014-ben a városvédő egyesület kezdeményezésével, illetve közreműködésével újabb emlékhelyekkel bővült Békés kulturális öröksége, mint pl. a Kálvin szobor, Ghiba Heléna emléktáblája, Jantyik Mátyás mellszobra, Holokauszt emléktábla. Az egyesület közbenjárásával valósulhatott meg Asztalos István - Békés első polgármestere – családi sírhelyének felújítása is. Egyesületünk jó kapcsolatot ápol a város intézményeivel, a helyi civil szervezetekkel - számos emlékhely civil összefogással valósult meg városunkban.

Az egyesület a 2015. évben is folytatja tevékenységét a kulturális örökség, a műemlékvédelem, a természetvédelem és környezetvédelem területén, illetve tartja a kapcsolatot a határon túli magyarsággal is.

Fábián Judit

városvédő


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!