Egyházi fenntartásba kerül hétfőtől a Tisza Kálmán Iskola


Egyházi fenntartásba kerül a Békés Megyei Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium. Az új fenntartó a Gál Ferenc Főiskola, a Szeged-Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézménye.

A fenntartóváltás a békési intézmények kezdeményezésére valósul meg, ami találkozott Békés város és a régió településeinek társadalmi támogatásával. A Tisza Kálmán Szakképző Iskola ettől kezdve a Gál Ferenc Főiskola bázisintézményeként működik, különösen is mezőgazdasági szak- és felnőttképzéseivel erősíti a Főiskola mezőtúri központú mezőgazdasági képzésfejlesztését. Cél, hogy a szakképzések a felsőoktatás-fejlesztéssel összhangban folyjanak, a fejlődés szakmai és megélhetési távlatát adják, erősítsék a munkára nevelés legfőbb helyi adottságának, a mezőgazdasági munkák család- és társadalommegtartó erejét. A Gál Ferenc Főiskola a békési bázisiskola partnerségével duális képzések megvalósítását indítja, amelyek közösségi főiskolai modulokba rendezi a gazdálkodás, a helyi piacra épülő élelmiszertermelés mintaprogramjait, az új típusú, modern vidékfejlesztés és -tervezés szakmai megalapozását, a gyakorlati képzésen alapuló közösségi gazdálkodás megteremtéséhez, bemutató minta-tangazdaságok létrehozását.

A fenntartóváltás határnapján, 2015. augusztus 31-én ünnepi rendezvényt tart a Gál Ferenc Főiskola a békési Tisza Kálmán Szakképző Iskolában, ahol az új program indulását együtt köszöntik az átadó állami szervezettel. Az eseményen részt vesz Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Gajda Róbert kormánymegbízott, Dankó Béla és Vantara Gyula országgyűlési képviselők, Izsó Gábor békési polgármester, valamint a térség más önkormányzati vezetői, a gazdasági és társadalmi élet, az egyházak képviselői is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!