Így próbálj elaludni kánikulában!


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A napokon át tartó hőségben, éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk. A következő tanácsoktól a lakás ugyan nem lesz hűvösebb, de segíthetnek abban, hogy legalább más módon ne nehezítsük meg magunknak az elalvást.

Délután már ne kávézzon és ne is nagyon gyújtson rá!

Akár mennyire fáradt is, délután 2 óra után ne igyon kávét, mivel a túl későn fogyasztott élénkítő ital, már az éjszakai pihenést is zavarhatja. A nikotin a koffeinnél is erősebb izgató, mely nem csak az elalvást, de a pihentető alvást is gátolja, mivel a dohányzó ember szervezete az éjszakai alvás alatt elvonási tünetekkel küzd.

Hőmérséklet, fények, zajok

Törekedjünk az elalvást zavaró külső tényezők megszűntetésére! Alváshoz a teljes sötétség a megfelelő, ha ez nem megoldható, használjunk szemmaszkot. A hálószobában használt lámpák fénye se legyen túl erős, így az esti olvasás közben is ráhangolódhatunk az alvásra. A fények mellett a zajok csökkentésére is fordítsunk gondot. Az idegrendszert még az egészen enyhe, 60 decibel érték körül hanghatások is élénkítik, így a szomszéd szobából átszűrődő beszélgetés is zavarhatja az elalvást. A mellettünk horkoló hálótárs is okozhat álmatlan éjszakákat, így sok esetben a füldugó jelenti a megoldást.

Teremtsen rendet maga körül!

Az alvási rutin nem csak a kisgyermekek életében fontos, felnőttként is nagy hasznát vehetjük, ha kialakítjuk a saját magunk esti szertartását. A lényeg, hogy készüljünk fel az alvásra, esténként egy rövid ideig csendet és nyugalmat teremtsünk magunk körül. Ez lehet a fürdés, esti olvasgatás ideje, miközben nem a napi problémákkal foglalkozunk. Célszerű az elektromos eszközöket a hálószobán kívül tartanunk, s alváshoz nyugodt környezetet kialakítanunk. A hálószobát olyan színekkel és tárgyakkal rendezzük be, melyek a relaxációt segítik. Ugyanilyen fontos a megfelelő matrac és párna kiválasztása is.

Legyen türelmes!

Ha úgy érezzük, nem tudunk elaludni, ne hánykolódjunk az ágyban – és keltsük fel mocorgással, bármilyen hőmérsékleten jól alvó hálótársunkat. Inkább keljünk fel és rövid ideig, 15-20 percig végezzünk valamilyen monoton, álmosító tevékenységet. Ha a következő napokban mégsem sikerül egy jót aludnia, legyen türelmes magával és másokkal is! A pihentető alvás hiánya nappal fáradtságot, koncentráció zavart, teljesítmény csökkenést, ingerlékenységet okoz, ez különösen a közlekedésben lehet veszélyes.

Szép álmokat!

Dr. Jeszenszky Attila Jeszenszky

szakgyógyszerész

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!