A reformáció Isten lehajlása az emberhez


Mozgalmas időszak volt október 31. és november 1. a reformátusoknál: a halottak napja mellett nagy hangsúlyt kapott a reformáció ünnepe. Több istentisztelet volt a városban és a környező falvakban is.

Október 31-én a református templomban a reformáció történelmi és teológiai jelentőségéről beszélt Molnár Máté református lelkész, vasárnap este pedig a baptista imaházban Katona Gyula esperes hirdette Isten igéjét a református, baptista és pünkösdi felekezetek közös, hagyományosnak mondható istentiszteletén. A református esperes Ámósz próféta üzenete (9,11 vers) alapján arról beszélt, hogy a reformáció teljesen átalakította a középkori társadalmat, valamint a gazdaságra is nagy hatással volt. A reformáció viszont nem emberi teljesítmény volt, hanem Isten kegyelmes lehajlása az emberiséghez. Isten szándéka a reform: a felemelés, a javítás, a megújulás. Katona Gyula arra buzdított, hogy engedjük magunkat felemelni az Úrhoz, újítsuk meg az életünket.

Mint ismert, a XVI. században korabeli katolikus egyházban megújulási igénnyel fellépő mozgalom fejlődött ki, amelynek legismertebb alakja Luther Márton német szerzetes volt. Ő 1517-ben lépett fel reformprogramjával. Szellemi utódai, a protestánsok (református, evangélikus, baptista, pünkösdi, adventista) ma is meghatározzák Békés megye és a város szellemi arculatát.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!