Könyvkiadásra pályázik a békési múzeum


A Nemzeti Kulturális Alaphoz nyújtott be támogatási kérelmet a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum nemrég.

A békési születésű Dr. Sz. Kürti Katalin művészettörténész, művészeti írónő Békés és Debrecen vonzásában című könyvének kiadására 450 ezer forintot igényelt a múzeum.

Az önéletrajzi ihletésű művészettörténeti írás a szerzőnő 75. születésnapja alkalmából jelenik majd meg a Békési Téka sorozat 53. számaként 600 példányban - tájékoztatta lapunkat S. Turcsányi Ildikó, a múzeum igazgatója. A Nemzeti Kulturális Alap várhatóan ez év decemberében dönt a támogatás összegének odaítéléséről. A Békési Téka eddig megjelent számaiból olvasói példányokat a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár őriz.

Dr. Sz. Kürti Katalin munkásságának legnagyobb részét Debrecenben töltötte, kutatómunkájának köszönhetően 20 évvel ezelőtt a festmények történetében először Debrecenben, a Déri Múzeumban volt együtt látható Munkácsy Mihály trilógiája, a Krisztus Pilatus előtt (1881), a Golgota (1884) és az Ecce Homo (1896). Többek között felkutatta Munkácsy Amerikában lévő Krisztus-képeit, feldolgozta a Krisztus-trilógia történetét, megszervezte az 1994. évi Munkácsy-emlékülést. Főbb művei közt található a Munkácsy-ereklyék és dokumentumok a békéscsabai múzeumban (Békéscsaba, 1994).


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!