Tovább szélesíti kapcsolatait Békés Gyergyószentmiklóssal


Nemzetközi konferencia keretében beszámolót fog tartani Izsó Gábor polgármester a Békésen megvalósult projektekről, jó gyakorlatokról a szociális gazdaság témában Gyergyószentmiklóson.

Testvérvárosába látogat december első hetében Békés Város Önkormányzatának delegációja.

A polgármester beszámol többek között a közmunka programban végzett mezőgazdasági termelésről, a szociális szövetkezet működéséről, a hálókötésről. Az idei látogatásnak nem csupán a konferencia adja az apropóját. A 22 éves múltra visszatekintő testvérvárosi kapcsolat Békés és Gyergyószentmiklós között már olyan szintre emelkedett, hogy a települések lakosai, civil szervezetei a hivatalos eseményeken kívül, önszerveződő csoportokban is szívesen látogatják egymást. Mi sem igazolja ezt jobban, mint hogy a Szent Miklós Napokra meghívást kapott önkormányzati delegáción túl Öreg Gábor és csapata is részt vesz a gyergyószentmiklósi főzőversenyen, valamint a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar 40 fős csoportja is fellép a rendezvénysorozaton. A produkció egyben bemutatkozás lesz, ugyanis az Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Bagoly László testvériskola kapcsolat kialakításának lehetőségéről tárgyal majd a gyergyói kollégákkal. Izsó Gábor polgármester hangsúlyozta, hogy a jól működő testvérvárosi partnerség alapját mindig a civil kapcsolatok teremtik meg.

A jótékonyság meghatározó szerepet játszik Gyergyószentmiklós és Békés együttműködésében. Korábban beszámoltunk már a Testvérvárosok Kenyere jótékonysági akcióról, melyet egy baráti társaság hívott életre. A testvérvárosok által összeadott lisztből kenyeret sütnek, azokat értékesítik, és az abból befolyt összeggel támogatják a gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon árváit. Ezt viszonozta Gyergyószentmiklós városa azzal, hogy többek között a tavalyi Szent Miklós napi rendezvénysorozat keretében megszervezett disznótoros főzőverseny és forraltbor-készítő verseny során a versenyre készített ételek és italok bevételéből mintegy 115.000 forint értékű adományt nyújtott át Mezei János gyergyói polgármester a hétvégi jótékonysági gyermekétkezést biztosító Hétkrajcár Egyesület javára. Idén az akcióból befolyt összegből két vadonatúj mosógépet és lakossági adományokat jutattak el Békésről az erdélyi árvák életének könnyítésére.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!