Dankó Béla országgyűlési képviselő sajtóközleménye.


2016-ban minden magyar ember tehet egy lépést előre a saját életében

Most januárban számos olyan intézkedés lépett életbe, amelyek jelentősen segítik a magyar családok mindennapi életét. 2016 mindenekelőtt az adócsökkentés éve lesz, mert csökken a személyi jövedelemadó és bővülnek a családi adókedvezmények. Az szja mértéke január elsejével tovább csökkent, 15 százalékra. Január 1-től a jelenlegi 10.000-ről 12.500 forintra nőtt a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye.

Emellett elindult a kormány új otthonteremtési programja. A három vagy többgyermekesek 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, emellett a támogatás mellett még 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igényelhetnek. A támogatási rendszer is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik. Ezt a célt szolgálja, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál. Továbbá fontos kiemelni, hogy január 1-től 27-ről 5 százalékra csökkent az új lakóingatlanok áfája.

2016-ban béremelésekre is sor kerül. Bruttó 111 ezer forintra nőtt a minimálbér, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra növekedett. A közszférában is nőnek a fizetések. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére a 2015 nyarán történt 30 százalékos béremelést követően január 1-től további 5 százalékkal nőtt. A felsőoktatásban oktatók bére 15 százalékkal növekszik, és folytatódik a pedagógusok béremelési programja is.

Kiemelt figyelmet kapnak az egészségügyben dolgozók is: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek.

Új lendületet kap a bürokráciacsökkentés. A cél az, hogy egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban lehessen Magyarországon ügyeket intézni. Ezt segíti, hogy idén 270-re emelkedik a kormányablakok száma, ahol gyorsan és kényelmesen intézhetik az ügyeiket az állampolgárok.

Több igazolvány elkészítése is ingyenes lett, így díjmentes lett többek között a jogosítvány első alkalommal történő kiállítása, valamint a diákigazolvány, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiadása is. A vállalkozások számára többek között ingyenes lesz az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása.

Olyan intézkedések ezek, amelyeknek köszönhetően minden magyar ember tehet egy lépést előre a saját életében, és amelyek azt bizonyítják, hogy a magyar reformok működnek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!