Gajda Róbert is előadott az Országházban tartott konferencián


Az Ipari kenderre épülő gazdaság létrehozásának lehetősége Magyarországon és a Kárpát-medencében címmel rendeztek konferenciát múlt pénteken az Országházban.

A programon olyan személyiségek köszöntöttek, vagy tartottak előadást, mint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, dr. Nagy István, az FM parlamenti államtitkára és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Az eseményen Gajda Róbert kormánymegbízott nyílt mintegy 150 érdeklődő előtt számolt be a tavaly elindult Békés megyei közfoglalkoztatási programról, amely a megyében egykor meghatározó gazdasági potenciállal bíró kendertermesztés - és feldolgozás újraélesztését tűzte ki célul.

2015-ben 5 település mintegy 20 hektáron, idén már közel 30 település mintegy 100 hektáron termeszt majd ipari kender vetőmagot. Az ágazat számtalan lehetőséget rejt magában, hiszen a növényt körülbelül 25000 féle módon lehet hasznosítani.

A vetőmag- és alapanyag előállítás, a rostfeldolgozás, az energetikai hasznosítás, a gyógyszer- és kozmetikai feldolgozás, az építőipar, a képzés és kutatás területe egyaránt esélyt teremthetne Békés megyében munkahely-teremtő beruházások megvalósítására a kendertermesztésnek köszönhetően.

A konferencia résztvevői egy zárónyilatkozatot is megfogalmaztak az ipari kenderfejlesztési program elindításával kapcsolatban.

A rendezvényen számos Békés megyei település polgármestere is jelen volt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!