Konfirmáció a békési reformátusoknál


Május 8-án tartották a békési református gyülekezetben a konfirmációt. Idén 22 fiatal tett vallást református keresztyén hitéről. Fotó: Serfecz Dávid

A konfirmáció a protestáns egyházakban a hitvallástétel alkalma. A szó jelentése: megerősítés. Általában a 12-13 éves korosztály ünnepe, akiket gyermekként megkereszteltek, majd ők megerősítik azt a fogadalmat, amelyet szüleik és keresztszüleik tettek. Az agrártársadalmakban ez az életkor a "felnőttkor" kapuja volt, hamarosan következett a lányoknál a férjhez menetel. A mai társadalom nagyon megváltozott, de a konfirmáció megmaradt az általános iskola hetedik-nyolcadikos évfolyamai tanulói alkalmának.

Május 8-án verőfényes, bár kissé hűvös reggelen került sor istentisztelet keretében az alkalomra, ahol huszonkét fiatal konfirmált, köztük tizenegyen felnőtt-keresztségben is részesültek. Az istentiszteleten az igehirdetés szolgálatát Katona Gyula esperes-lelkipásztor végezte Mózes ötödik könyve 30. fejezete 11-16. versei alapján. Kifejtette: vannak az életünkben olyan dolgok, amelyekért sokat megteszünk, de az élet némileg leegyszerűsödött. A digitális világban mindent meg lehet otthonról rendelni. A boldog élethez viszont több kell. Isten szava nem megfoghatatlan, tartást ad nekünk. Isten velünk akar lenni, személyesen is meg akar bennünket szólítani. Isten szava lehetőség arra, hogy az élő Istennel kapcsolatba kerüljünk. Isten parancsa híd az Isten és az ember között. Ez azt jelenti, hogy az élet és az áldások hídjára léphetünk. Megtapasztalhatjuk, hogy lehet Isten áldása alatt élni, megmutatja nekünk az Úr, hogy merre induljunk el. Fontos értékeket fedezhetünk fel, mint tisztesség, szeretet, hit, befogadás, alázat, hagyományápolás. A konfirmáció fontos alkalom, elindulunk Isten útján. A megszerzett ismeretek jegyében Krisztus követője lehetsz.

Dr. Petneházi Zsigmond gondnok a gyülekezet nevében köszöntötte a fiatalokat, majd közös úrvacsorázásra került sor.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!