Határtalan túrán jártak a Heppesek


Megjelent: 2016 Május 17. ( Kedd ) 16:04
Módosítva: 2016 Június 1. ( Szerda ) 15:23
Gyergyószentmiklós szívesen látta a Dr. Hepp Ferenc Iskola kirándulóit

Sikeresen pályáztak az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! programjára a Dr. Hepp Ferenc Iskola 7. osztályainak osztályfőnökei. Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, Nagyné Hidvégi Mária,Sántháné Tokaji Mária és Szöllősiné Samu Erzsébet. Többen csatlakoztak a csoporthoz kísérőként: Deákné Domonkos Júlia igazgató, Barna Zoltán igazgató helyettes, Alekszáné Lipták Éva, Dobi István és Ráczné Erdei Krisztina pedagógusok. Mivel nagy létszámú csoport, 73 diák utazott Békés testvérvárosába lehetőség volt arra, hogy szülők is a kirándulókkal tartsanak: Minyáné Gyebnár Gabriella és Puskás István segítette a csoportot. Az indulás napján Nagyszalontán volt az első megálló, ahol a szoborparkban kiselőadásokat tartottak a gyerekek, illetve Ráczné Erdei Krisztina. A következő helyszín Körösfő volt, ahol megismerhették a négy fiatornyos református templomot. A fából készült torony mellett különösen szép volt a templom belső tere, hiszen pünkösdre készülve nyírfával és orgonával díszítették fel. A konfirmálók részére pedig egy mohából készült térdeplőt alakítottak ki az oltár közelében. A királyhágói pihenő után este érkeztek meg Gyergyószentmiklósra az utazók. Bajko Antal két panziójában lettünk elszállásolva. Mindkét helyen szívesen fogadtak bennünket. Az étkezéseink a Hotel Filo éttermében közösen zajlottak, ahol jellegzetes erdélyi ételeket is megkóstolhattunk: csorba leves, tekert káposzta, piték és kürtős kalács is volt a repertoárban.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Ennek szép példájaként a szervezők a Vaskertes Iskola diákjaival ismerkedhettek meg. A közösségi teremben Bernád Ildikó igazgató köszöntötte a vendégeket, majd az aligazgató mutatta be az iskola történetét és életét. A békésiek átadták azokat az ajándékokat, amiket a szülők támogatásának köszönhetően vihettek magukkal a 7. osztályosaink.

Amíg a diákok egymással ismerkedtek, addig a tanáriba is bekukkanthattunk. Kávézva , és az óriási naplók fölé hajolva beszélgettünk az ott tanítókkal. Többen emlegették a korábbi békési élményeiket. A látogatás végeztével Gyergyószentmiklós főterén tettünk sétát, ahol virágosítás folyt éppen, hiszen az egész település készült a Csíksomlyói búcsú vendégeinek fogadására. Mi magunk is többször láttunk gyalogosan közeledő zarándok csoportokat. A sétánk után busszal elutaztunk a Gyilkos-tóhoz. Nagyon szép idő fogadott bennünket itt is és eső nélkül megúsztuk a sétánkat a Békás szorosnál is. Kora este érkeztünk vissza Gyergyóba, ahol megismerkedtünk azzal a gyermekotthonnal, amelyben 40 árva, félárva magyar gyermek él és nevelődik családi szeretetben. Ide sem üres kézzel érkeztünk! Az ajándékok között könyvek, társasjátékok és édességek is voltak. A Szent Anna Árvaház lakói kedvesen fogadtak, és köszönetüket fejezték ki az eddigi támogatóik segítségét is. Munkájuk , elhivatottságuk és szeretetük tiszteletet érdemel!

Vacsoránk előtt Dávidné Gyarmati Zsuzsanna egy reneszánsz stílusban épült kastélyhoz kalauzolt el bennünket. A Lázár Kastély előtt is készítettünk egy csoportképet, hiszen jelenleg az épület belülről nem látogatható.

A vacsora után moldvai táncokat tanulhattunk Barna Zoltán segítségével, amit a Filó étteremben rendeztünk meg.

Kirándulásunk újabb reggelén Deákné Domonkos Júlia szervezésben találkozhattunk a testvérvárosunk alpolgármestereivel. Czink Attila és Nagy Zoltán a békésieket a testületi ülések dísztermében fogadta. Érdekes előadásban mutatták be a település történetét. A gyerekeket kürtős kaláccsal vendégelték meg. Mi pedig az önkormányzati ajándékok mellé Békésről hozott kolbászt és pálinkát készítettünk az ajándékcsomagokba.

A délelőtti úti cél ezen a napon Szovátán a Medve-tó volt, amit körbe is sétáltunk. Ebédünket az itteni Kali étterem teraszán fogyasztottuk el, ahol HEPP feliratú evőeszközt találtunk. A rövid pihenőnk végeztével elindultunk Korondra. A fazekas árujáról híres településen nemcsak vásároltunk, hanem egy műhelybe is benézhettünk.

Ezen az estén már a hazaútra készítettük fel a gyerekeket, hiszen a négy napos utunk még tartogatott meglepetést számukra. A tordai sóbánya sokakat nyűgözött le monumentális belső termeivel és játékszigeteivel. A nagyobb pihenő könnyítette a haza utat, hiszen a zömében hegyi utakon megtett 450 km nem kevés távolság! Békésre fáradtan , de boldogan érkező diáksereg érkezett. A kirándulás mottója és tanulsága a Vaskertes Iskola honlapján található idézet lehetne: Utak úgy lesznek, hogy járunk rajta…

Köszönetünket fejezzük ki az összes bennünket támogatónak!

Erdei K.

Fotó: Barna Zoltán

Tételek: 1 - 20 / 135 (7 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!