Eddig ismeretlen testvérvárosunk is volt


Megjelent: 2016 Május 23. ( Hétfő ) 11:29
Módosítva: 2016 Május 23. ( Hétfő ) 18:15
A második világháború alatt több terület visszatért a Magyar Királysághoz (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék), és a trianoni országterület települései számos testvérvárosi kapcsolatot építettek ki az "újakkal". Békésnek két ilyen kapcsolata alakult ki.

Békés város 1941-ben kötött testvértelepülési szerződést a Bihar megyei Hegyközkovácsi faluval, ahol számos békési család leszármazottja él ma is. 1941-ben a családi kapcsolatok még élőek voltak. Ezért Békés város képviselő-testülete 1941. március 31-én tartott közgyűlésén kimondta, hogy Hegyközkovácsit testvértelepülésévé fogadja. A határozat: "A képviselő-testület egyhangúlag és nagy lelkesedéssel mondja ki, hogy a visszatért Hegyközkovácsit testvér községévé fogadja. ezzel a határozatával bizonyítani akarja látható jelekben is, hogy Békés község közönségének szíve együtt dobog a visszatért erdélyi rész magyarságával s együtt akarja a boldogabb és magyarabb ország jövőjét biztosítani. Tudomásul veszi a képviselőtestület, hogy a községi előljáróság a képviselőtestület utólagos jóváhagyása reményében a testvér község támogatása terhére országzászlót szerzett be és adományozott a második testvér községnek."

A jegyzőkönyvekből kiderül, hogy Békésnek volt egy másik testvértelepülése is: Szolyva, amely Kárpátalján (1939-től Magyarország, ma Ukrajna) van. Jelenleg a város lakosságának többség ukrán, a magyarok aránya nem tesz ki 1%-ot sem.

Mucsi András

oktatási és kulturális tanácsnok


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!