Ciklikusan változó ingatlanárak Békésen


Az utóbbi két évben szinte a csapból is az ingatlanpiaccal kapcsolatos hírek folytak, az év elején pedig a kormány által bevezetett lakáspolitikai intézkedésekkel kapcsolatos információk özönlöttek a hírportálokról.

A lakáspiac élénkülése nemcsak a fővárosban zajlott le, országszerte harmadával több ingatlan cserélt gazdát az év első négy hónapjában, a tavalyi év végéhez viszonyítva. A vidéki városokban nemcsak a kereslet élénkült, egyre több az új beruházás is. A módosított csok és az építőipari áfa 5%-ra mérséklésének hatására több vállalkozó is építkezésbe kezdett, országszerte a néhány lakásostól egészen a nagy projektekig bezáróan indulnak fejlesztések. A családi otthonteremtési kedvezményt igénybevevők közül többen is a saját otthon építésében látnak fantáziát, a jövőben azonban a telekárak is drágulhatnak, ezért az ezzel kapcsolatos döntéseket érdemes időben meghozni.

Kettéosztottság az ingatlanpiacon

A 2015-ös változások kettéosztották az országot, a népszerű területeken – Budapest, Győr-Moson-Sopron, Pest megye - az árak elszálltak, az átlagárak elérték, esetenként meg is haladták a válság előtti szintet. Ezzel szemben az olyan vidékeken, ahol az ingatlanpiac pang – Nógrád, Borsod megye - további csökkenés következett be, így a területek közötti eltérések elmélyültek. A 2016 elejével bevezetésre kerülő módosított csok kisebb mértékű zűrzavart okozott, a keresletben a szezonalitás miatt tapasztalt enyhe visszaesés ellenére azonban továbbra is magas szinten maradtak az ingatlanárak.Az új építésű ingatlanok piacon való megjelenése a használt lakások 10-20%-os árcsökkenését is előidézheti, ennek tényleges bekövetkezésére viszont az új lakások átadásáig –előreláthatólag 2017-ig - kell várni.

Alacsony ingatlanárak Békésen

Békés ingatlanárai a környező települések viszonylatában kedvezőnek számítanak, az országos viszonylattól több mint 50%-kal maradnak el. A legnagyobb különbség a téglalakások esetén tapasztalható, a településen 70%-kal olcsóbb Ft/m2 áron lehet hozzájutni az említett ingatlantípushoz az országos átlaghoz képest. A békési lakásárak a déli régió egyes városainál 35-60%-kal alacsonyabbak, de egyes közelben fekvő településeknél 15-30%-kal magasabb áron vásárolhatjuk meg az adott típusú ingatlant.

Békés átlagos ingatlanárai a környező települések és országos viszonylatban (Ft/m2)

2014 óta a Békésen található eladó családi házak piacán először egy csökkenő tendencia érvényesült, majd 2015. januártól egy növekedés vette kezdetét. A lendület 2015 végére visszaesett, de az idei év első harmadában 11%-kal emelkedtek az átlagárak. Az egyes időszakok közötti eltérések a lakáspiacra jellemző szezonalitásra vezethetőek vissza, ami a település esetén nemcsak a forgalom, hanem az árak tekintetében is megmutatkozott.

CSOK: nem mindenhol használható ki

Jelenleg a 10+10 millió forintos kedvezménnyel kapcsolatban felmerülő egyik probléma, hogy a jogosult családok és a feltételeknek megfelelő lakások területileg nem esnek egybe. Az ország néhány településének önkormányzata igyekszik vonzóbbá tenni a költözést, és a csok mellé további kedvezményeket kínál a jogosultaknak. Ezek közé tartozik az egyforintos négyzetméteráron vagy ingyen felkínált építési telek, de akad olyan város, ahol egymillió forintos plusztámogatást biztosítanak az igénylőknek. Békésen jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan ingatlanok, melyekre igényelhető lenne a támogatás, a jövőben viszont országos szinten 30 ezer új lakás megépülése várható.

Forrás: Ingatlannet.hu

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!