Megkezdődhet a Kormányablak kivitelezése Mezőberényben


A kormány fontos célkitűzése a középszintű közigazgatás átszervezése, gyors, hatékony és ügyfélbarát közigazgatás kiépítése. Ennek a folyamatnak egyik eleme a kormányablakok kialakítása.

A területi közigazgatási reform célja az egyablakos ügyintézés biztosítása az ügyfelek számára, amelynek igénybevételével az állampolgárok egyetlen helyen, a kormányablakoknál tudják hivatalos ügyeiket intézni. Az ügyfélbarát közigazgatás kialakításában kiemelt hangsúlyt kap a színvonalas ügyfélkiszolgálás, az ügyintézés menetének egyszerűsítése és gyorsítása, az ügyfelek adminisztratív terheinek csökkentése és a költséghatékony működés. Az ügyfélszolgálati irodákban kizárólag speciálisan képesített ügyintézők dolgozhatnak, akik széles körű ismeretekkel rendelkeznek.

A megyében tizenegy (a gyomaendrődi és orosházi járásban kettő-kettő) integrált kormányzati ügyfélszolgálati iroda nyitotta meg kapuját, melyek közül a békéscsabai 2014-ben, a gyulai és az orosházi pedig 2015. január végén kezdte meg működését. Április végén Szeghalmon és Gyomaendrődön történt meg az átadás, majd Mezőkovácsházára, Sarkadra, Dévaványára, Tótkomlósra, Békésre, végül Szarvasra került sor.

A Mezőberényi Kormányablak szükségességét a település lakosságszáma és szakmai érvek indokolták. A városban működő okmányiroda 2015. évi ügyszáma több mint 16.000 db volt, a Békési Járási Hivatal teljes ügyszámának pedig mintegy 35 százaléka Mezőberényben és a hozzátartozó két településen - Köröstarcsa, Kamut - keletkezett. Az újonnan kialakítandó Kormányablaknál több mint 14 ezer lakos intézheti majd ügyeit.

A tervek szerint öt munkaállomás és egy akadálymentes photo box állomás kerül kialakításra. A teljes Kormányablak akadálymentesített lesz.

A kiépítési munkák, valamint a bútorbeszerzés költségeit Mezőberény Város Önkormányzata vállalta. A beruházás teljes költsége bruttó 32.225.833,- Ft.

A Kormányablak működtetése az átadást követően a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békési Járási Hivatal feladata lesz.

A mezőberényi kormányablak előreláthatóan 2016. szeptember 1-től tudja fogadni az ügyfeleket a Polgármesteri Hivatal udvarán, a leendő Mezőberény, 56-os emléktér 1. alatt.

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!