Szélesebb körű delegáció járt a Hegyközben


Május 28-án közel harminc fős csoport utazott egy napos kirándulásra Hegyközkovácsi községbe. A nyári időszakban a kis faluból ide látogatókat fogad Békés.

Mucsi András oktatási és kulturális tanácsnok elmondta: a jelenleg Romániában fekvő magyar települést 1941-ben fogadta testvértelepülésévé Békés, akkor a terület a Magyar Királyság része volt. A kommunista időszakban is élénkek maradtak a családi kapcsolatok a békési és a Békésről elszármazott családokkal. A cél a két település egymáshoz közel hozása és a kapcsolatok intenzívvé tétele. Ez jót tesz a békési idegenforgalomnak is. A testvértelepülési kapcsolatoknak akkor van értelme, ha nem csak szűk körű delegációk udvariassági látogatásaira korlátozódik, hanem szélesebb kört is bevonnak abba. A szombati csoportban voltak KDNP helyi vezetők, a református gyülekezet tagjai, városvédők, hagyományőrzők és a sajtó képviselői is. A csoport tagjai saját költségükön vállalkoztak az útra. A helyi református gyülekezet tagjai részéről pazar fogadtatásban volt részük. A falu nevezetességeinek megtekintése után a kirándulók megismerkedtek a Hegyközzel, annak értékeivel és az ott fekvő középkori eredetű síteri templommal, ahol értékes falfestményeket tártak fel a régészek. Mivel a csoportban volt hegyközkovácsi származású békési is, régen nem ápolt rokoni kapcsolatokat sikerült a nap folyamán feltárni. A közös ebéden Mucsi András meghívta a kovácsiakat egy békési látogatásra.

Dr. Petneházi Zsigmond békési református gondnok átadta a helyieknek a békési gyülekezet jókívánságait és felkínálta a testvérgyülekezeti kapcsolat kialakítását.

Mucsi András tanácsnok emlékeztetett arra, hogy Gyergyószentmiklós és Magyarittabé vonatkozásában már régen kinőttük a protokolláris kereteket és szoros baráti szálak szövődtek, de a lengyelországi Miszkow városával is többszintű együttműködés jött létre. A lengyel néptáncos gyerekek fellépnek az idei BÉTAZEN programjában. A város előrelépését nagyban segíti a turizmus, de ehhez sokat kell dolgozni minden szinten. Egyúttal felajánlotta, hogy szívesen segít, hogy más békésiek is eljussanak Hegyközkovácsiba.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!