Fontos a színvonalas katasztrófavédelem


Mucsi András megyei képviselő (Fidesz-KDNP) is kifejtette véleményét a megyegyűlés június 16-i ülésén több fontos kérdésben. Mi a helyzet a kéményseprőkkel, a hulladékszállítással, mi a helyzet a közfoglalkoztatással, a versenyszférával - a katasztrófavédelem tevékenysége és Békés megye munkaerő-piaci helyzete is napirendre került a megyei közgyűlés csütörtökön Orosházán tartott ülésén.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Orosházán tartott kihelyezett ülést, amelyen több tájékoztatót is meghallgattak a képviselők. Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató írásos beszámolóját kiegészítve elmondta: csökkent 2014-ről tavalyra a beavatkozások száma, 1600 esetben volt szükség a tűzoltókra. Hozzátette: a szarvasi laktanyát októberben adnák át, az orosházit jövőre újítanák fel. Kiemelte: dolgoznak azon, hogy több önkéntes egyesület legyen, a helyben lévő segítség a legjobb. A békési képviselő arról beszélt a beszámoló kapcsán, hogy az önkéntesség nagyon fontos. A beszámolóból kiderült, hogy manapság több a műszaki mentés, mint a tűzesethez való vonulás. Ebben a munkában segít a 15 önkéntes tűzoltó egyesület is. Kérdésére megtudtuk: általában minden kilométerre egy percet kell számolni, a vonulási sebesség átlagosan 60 km/óra. A riasztást követően a tűzoltóknak két percük van elindulni a helyszínre. Fontos az utánpótlás-nevelés is, sok középiskolás a katasztrófavédelemnél tölti a kötelező 50 órás közösségi szolgálatát.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei tájékoztatója kapcsán Mucsi András elmondta: az oktatási reformok szükségesek voltak, de a hibákat is ki kell javítani. A tankönyvek, követelmények, dokumentumok sokasága jellemezte korábban az oktatást, de ha egységes az érettségi, akkor az oda vezető útnak is egységesnek kell lenni. A helyi dokumentumok kidolgozása és elfogadása az iskolák feladata lett, ebben nagyobb szabadságot kaptak a köznevelési intézmények.

A négy megyei nemzetiségi önkormányzat (szlovák, német, román, roma) is tájékoztatást nyújtott a megyei képviselőknek. A megyegyűlés részéről a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága foglalkozik a nemzetiségi és egyházi ügyekkel. Hozzászólásában Mucsi András arról beszélt, hogy a megyei nemzetiségi önkormányzatok feladata a hagyományőrzés és a nyelvápolás. Sajnos erős az asszimiláció, a beolvadás. Az Alaptörvény államalkotó tényezőknek ismeri el őket és lehetősége van a nemzetiségi önkormányzatoknak arra, hogy maguk működtették a nemzetiségi óvodákat, iskolákat. Erre a megyében is van példa. A megyei önkormányzat segíti, támogatja a nemzetiségeket. A bizottsági elnök részt vesz azok megyei ülésein, a megyei önkormányzat nemzetiségi gálát rendez minden decemberben és azon megyei elismeréseket ad át. A megyei önkormányzat mecénási keretéből is jut a nemzetiségi szervezeteknek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!