Békés Megyei Önkormányzat - Hírösszefoglaló!


Ősztől épül az M44 középső, leghosszabb szakasza, Székely Értéktár – Békés megyei közreműködéssel, Megyegyűlés Orosházán, Önkormányzatok szerepe a vállalkozásfejlesztésben.

Ősztől épül az M44 középső, leghosszabb szakasza

Ősszel kezdődik az M44-es gyorsút Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszának kivitelezése, az erről szóló pályázat már megjelent a Közbeszerzési Értesítőben. A közel 62 kilométer hosszú út csak külön szintű csomópontokkal rendelkezik majd, 2x2 forgalmi sávos, osztott-pályás gyorsút lesz. A munkaterületet várhatóan októberben adják át a kivitelezőnek.

Az összesen 111 km hosszú M44 gyorsforgalmi út építése három ütemben valósul meg: a 40 kilométer hosszú Kecskemét - Nagykőrös – Tiszakürt, a 62 kilométer hosszú Tiszakürt – Kondoros és a 18 kilométer hosszú Kondoros – Békéscsaba – országhatár szakasz. A középső, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét átívelő, Tiszakürt Kondoros közötti leghosszabb szakasz kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési felhívás már megjelent. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén a kivitelezés 2016 év végén megkezdődhet.

Székely Értéktár – Békés megyei közreműködéssel

Tamás Sándor Kovászna megyei elnök, Zalai Mihály Békés megyei elnök, Hegedűs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke és Szabó Ákos, Hargita megye képviselője múlt héten Kolozsváron döntött arról, hogy a Békés Megyei Önkormányzat közreműködésével a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen alakul meg július végén a Székelyföldi Értéktár. A cél az, hogy Székelyföld kiemelkedő értékeit dokumentálják, megőrizzék, széles körben megismertessék és népszerűsítsék.

Békés Megyei Önkormányzat szeptember elején először rendez megyenapot, amelyen a Székelyföldi Értéktár is bemutatkozik. A Székelyföldi Értéktár Bizottság első ülését ünnepélyes keretek között Székelyföldön tartják az ősz folyamán, ahol több székelyföldi értéket beemelnek az értéktárba.

Megyegyűlés Orosházán

Tájékoztatókkal kezdődött a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének orosházi ülése. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság múlt évi tevékenységéről, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője Békés megye munkaerőpiaci helyzetéről, a KLIK Békéscsabai Tankerületének vezetője a megye oktatási helyzetéről, a szakképzési centrumok vezetői a szakképzési helyzetről, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyi illetékese a migráció megyei helyzetéről informálta a testületet. A Békés megyei nemzetiségi önkormányzatok: a szlovák, a roma, a román és a német nemzetiségi önkormányzat is tájékoztatást adott múlt évi munkájáról.

Módosította a testület Békés Megye Integrált Területi Programját. Korábban a hátrányos helyzetű mezőkovácsházi és sarkadi kistérség élvezett előnyt a pályázatok terén, most a legiparosodottabb orosházi és szarvasi kistérség számára két 4 milliárdos lehatárolásról döntött a testület, valamint arról, hogy a gyulai, a gyomaendrődi, a békési és szeghalmi kistérségnek is – amennyiben elkészülnek a döntés szakmai alátámasztásához szükséges dokumentumok – területi lehatárolásokat hoznak majd létre.

A Békés Megyei Értéktár Bizottság 2015. évi és idei első félévi munkájáról is hangzott el beszámoló. Az új tagokkal újraszervezett megyei értéktár bizottság alakuló ülésén döntött a szakemberekből álló nyolc albizottság létrehozásáról. Az albizottságok javaslatára a megyei értéktárba 11 új értéket emeltek be a jelenlegi 11 érték és 2 hungarikum mellé. A megyében eddig 43 önkormányzat hozta létre települési értéktárát és állította fel helyi értéktár bizottságát, a települési értéktárakban összesen több mint 450 helyi érték szerepel.

Önkormányzatok szerepe a vállalkozásfejlesztésben

A Vállalkozásfejlesztési Alapítvány már 22 éve foglalkozik mikrohitelek kihelyezésével, amely kezdő és működő vállalkozásoknak ad lehetőséget beruházásaik megvalósításához, kamata mindössze 4,9%. 2015. év végén merült fel ötletként, hogy a BMVA és a települési önkormányzatok összefogásával kedvező kamatozású hiteleket lehetne kiajánlani békés megyei kezdő-, kis- és középvállalkozásoknak. Három önkormányzat döntött eddig úgy, hogy segítené a helyi vállalkozásokat, ezek: Újkígyós, Szeghalom és Orosháza.

A kamattámogatás mértéke 1,4% és 3% között lehet, a támogatásban részesülő vállalkozó így akár 1,9%-os kamatra is vehet fel hitelt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!