Kibővült repertoárral készülnek a Belencéresek


Megjelent: 2016 Június 22. ( Szerda ) 11:36
Módosítva: 2016 Június 27. ( Hétfő ) 11:36
A XL. Békés-tarhosi Zenei Napok programjai közül idén sem maradhat ki a Belencéres Néptáncegyüttes gálaműsora és táncháza.

A táncosok minden évben lelkesen készülnek a mindig telt házas rendezvényre. Az eltelt egy évről Mahovics Tamást, a néptáncegyüttes művészeti vezetőjét, a Népművészet Ifjú Mesterét kérdeztük.

A Belencéres Néptáncegyüttes tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, melyet a Békés-tarhosi Zenei Napok keretén belül nagy szabású gálaműsorral ünnepelt. Mi történt azóta az elmúlt egy évben, és mi az, ami mindenképpen kiemelkedő volt az együttes életében?

M.T. válasza:

Az elmúlt szezonban is komoly sikereket könyvelhetett el az együttes. Ezek közül kiemelhető gyermek együttesünk és szólistánk szereplése az MTVA és a Hagyományok Háza közös televíziós tehetségkutatójában, a Fölszállott a pávában.

Mivel készülnek az idei gálára, mely a jubileumi, 40. Békés-tarhosi Zenei Napok idején kerül megrendezésre?

M.T. válasza:

Az együttesünk kibővült repertoárját láthatja a közönség, melyben bemutatjuk legújabb koreográfiáinkat: többek között Busai Zsuzsanna – Busai Norbert: "Kurtán furcsát – táncok Balázstelkéről", Csipei Judit Magyarbődi táncok és Okányi Mihály györgyfalvi legényesből készült koreográfiáját. Utánpótlás csoportjaink Mahovicsné Ladányi Anita – Mahovics Tamás Magyarpalatkai táncok és szintén az alkotópáros Bukovinai táncok című összeállításait is táncolják.

A 2016-os gálaműsorban a színpadon a lengyelországi Myszkow település "Jurajskie Igraszki" gyermek néptáncegyüttesét is láthatja a nagyközönség, sőt, 2016. július 1-jén, a gála napjának délelőttjén a piac téri invitáláson is részt vesznek majd. Honnan ered az ismeretség?

M.T. válasza:

2015 nyarán egy Békés városi delegáció tagjaiként meghívást kapott gyermek együttesünk Myszkow-ba, ahol nagyon jó barátságot kötöttünk a lengyel táncosokkal.

Békés Város Önkormányzata 3 napon keresztül látja vendégül a lengyel testvértelepülésről érkező gyermekeket, akik nem csak a város nevezetességeit láthatják majd, hanem ki is próbálhatják azokat, úgy mint a Dánfoki Üdülőközpont vagy a kishajókikötő nyújtotta szolgáltatásokat. Egy sárkányhajó verseny alkalmával össze is mérhetik ügyességüket a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar tagjaival. A békési látogatás mellett lehetőségük nyílik majd a gálát követő napon Gyulán, a Körösvölgyi Sokadalmon is fellépni 2016. július 2-án délután. (a szerk.)

A Belencéres Néptáncegyüttes gálaműsor és táncház időpontja: 2016. július 1. (péntek) 18.00 óra

Helyszín: Kecskeméti Gábor Kulturális Központ (Békés, Jantyik u. 23-25.)

Közreműködik a Jurajskie Igraszki gyermek néptáncegyüttes Myszków-ból (Lengyelország) és a Suttyomba Zenekar

Belépődíj: 1000 Ft/fő. A gálát követő táncház ingyenes.

Társrendező és támogató: Belencéres Néptáncegyüttesért Egyesület.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!