Zárkózzunk fel a kormány migrációs politikájához! - II. rész


Fotók az eseményről...

Zárkózzunk fel a kormány migrációs politikájához!

2016. július 24. 22:27

A Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége az Ecsegfalvai Polgárőr Egyesülettel és Ecsegfalva Község Önkormányzatával közösen július 23-án a Pulyka-téren rendezte meg a XVI. Békés megyei Polgárőr Napot.

A rekkenő hóság ellenére a megye 57 polgárőr egyesületének mintegy ezer önkéntes bűnmegelőzője és családtagja regisztrált a polgárőrök e jeles ünnepére. Amelyen a megjelenteket Kovács Mária, a település polgármestere köszöntötte, s kívánta azt: érezzék jól magukat, s kellemes emlékekkel távozzanak Ecsegfalváról.
Ünnepi beszédében dr. Túrós András, azt Országos Polgárőr Szövetség elnöke elismerően szólt arról: Békés stabil polgárőr állománnyal rendelkezik, 73 egyesületükben mintegy 2800 önkéntes tevékenykedik igen eredményesen. Ezt mi sem bizonyítja jobban: míg 2014-ben átlagosan 90 körüli volt egy polgárőr járőrszolgálatban eltöltött óraszáma, egy évvel később ez csaknem megkétszereződött, 158 órát teljesítettek az önkéntes bűnmegelőzők. Akik a Rendőrséggel való kiváló együttműködés eredményeként eredményesen szolgálják a közrendet, a közbiztonságot. Elmondta azt is: "szívem csücske Békés megye, nem véletlen, hogy idén már második alkalommal vagyok jelen a polgárőrök jeles eseményén, Mert itt kiváló megyei vezetés, vezető van, s az önkéntes bűnmegelőzők is remekül teljesítenek." A továbbiakban felhívta a figyelmet arra: az elkövetkező időszakban ismét nagy feladat vár a polgárőrökre is az újabb migrációs hullám kezelésében. "Zárkózzunk fel a kormány migrációs politikájához!" – hangoztatta, s arra figyelmeztetett, hogy augusztus 1.-jétől a déli határmentén dolgozó polgárőrökre vár jelentős többlet feladat, aminek kezeléséhez szeptember 1.-jétől vendég polgárőröket is várnak. – Tudom – emelte ki az OPSZ elnöke – hogy a békésiek elsőként jelentkeztek erre a szolgálatra, s a Fejér megyeiekkel közösen készülnek arra, hogy Mórahalom, Ásotthalom és Röszke térségében tehermentesítsék az ottani önkéntes bűnmegelőzőket. Köszönet érte azoknak, akik vállalkoznak erre a feladatra. S köszönet minden Békés megyei polgárőrnek azért, hogy az elmúlt évben igen eredményesen dolgoztak.

A továbbiakban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok köszöntőjében azt hangsúlyozta: a rendőrök és polgárőrök közös járőrszolgálatban eltöltött óráinak száma tavaly 20 ezer órával növekedett, emellett a polgárőrök saját tevékenységük megszervezésében is igen aktívak voltak. Kiemelte: a lakossággal való kapcsolattartásban, az információáramlásban is nagy jelentősége van a polgárőrök közreműködésének.
A rendezvényen jelen volt Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott is, aki elismerően szólt a polgárőrök munkájáról, a közbiztonság fenntartásában való tevékeny szerepükről is. Végül Tóth Tibor tű. dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője köszönte meg a polgárőrök hatékony és eredményes együttműködését szervezetükkel.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta meg Kovács Mária, Ecsegfalva polgármestere, Sárosi Mátyás, a Sarkadi Veress Ferenc Polgárőr Egyesület alapító tagja és Cseke János, a Gyulai Bűnmegelőzési PE elnöke. E kitüntetés Ezüst fokozatát vehette át Benkő László, a Nagyszénási PE elnöke, Haraszti Mihály, a Telekgerendási PE elnöke és Tímár József, a Kötegyán PE elnöke. A Bronz fokozatot adták át Balázs Imrénének, a Kunágota PE tagjának és ifj. Bugyinszki Tamásnak, a Békéscsaba Város PE tagjának.

A protokolláris rendezvényt követően dr. Túrós András, az OPSZ elnöke Gyarmati Sándor megyei elnök társaságában több egyesület sátrát kereste fel, érdeklődve a polgárőrök örömeiről, gondjairól. A sportversenyek mellett az érdeklődők megtekinthették a rendvédelmi szervek bemutatóit, bűn- és baleset-megelőzési totót tölthettek ki – a jobbak ajándékot is kaptak – volt véradás, s persze a legkisebbekre is gondoltak, számukra arcfestéstől játékos programokig széles volt a szórakoztató lehetőségek sora.

( Forrás : opsz.hu )


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!