Közszolgálati ügyintéző képzés Békésen


A Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskolában idén szeptemberben 17 tanuló kezdte meg tanulmányait a közszolgálati ügyintéző szakképesítés megszerzéséért

A színvonalas oktatás érdekében az intézmény szakmai együttműködési megállapodást kötött a Békési Járási Hivatallal. Dr. Csarnai Judit hivatalvezető és munkatársai elhivatottsággal vállalták a tanulók elméleti és gyakorlati felkészítését a közszolgálati feladatok ellátására.

Az együttműködés eredményeképp az országban az elsők között valósul meg olyan közszolgálati ügyintéző képzés, amelynek keretében a tanulók kormányablakban szerezhetnek gyakorlatot – mondta Gajda Róbert, Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a gyakorlati oktatás helyszínéül szolgáló békési kormányablakban.

A kormányzat célja a területi közigazgatás újjászervezése, hatékonyabbá tétele. Ennek révén a versenyképesség is növekedik, ám a megújulás mellett megfelelően szakképzett munkaerőre is szükség van – mondta.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Főiskolája által tavaly óta fenntartott GFF Békési Szakképző Iskolában a szakképzés megújítása érdekében 2016/2017. tanévtől megkezdődött az új kerettantervekre épülő szakgimnáziumi oktatás, amely a 9. évfolyamon az informatika, agrár-gépész, mezőgazdaság, és vendéglátóipar ágazat mellett a rendészet közszolgálat ágazatban indult el. A békési szakképző iskola második éve egyházi intézmény, aminek megfelelően kiemelt szerepet kap az értékközpontú nevelés, a közjót közvetlenül is szolgáló hivatásokra való felkészítés – emelte ki Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora.

A rendészet és közszolgálat ágazati képzésben tanuló diákok 9-12. évfolyamon közismereti és ágazati szakmai tantárgyakat tanulnak, s a 12. évfolyam végén ágazati szakmai ismeretekből is érettségi vizsgát tesznek. Sikeres érettségi vizsga esetén közszolgálati ügykezelő végzettséget szereznek, amely megteremti számukra a lehetőséget az érettségire épülő, közszolgálati ügyintéző szakképesítést adó szakképzésbe való belépésre, amely ebben az esetben egy éves képzést jelent. Azok a tanulók, akik más ágazati szakgimnáziumi képzésben, vagy gimnáziumban szereztek érettségi bizonyítványt, két év alatt sajátíthatják el a közszolgálati ügyintéző szakma fortélyait.

A képzés sokrétű, szerteágazó ismeretanyag elsajátítását követeli meg, amelynek sikeres elvégzése után lehetővé válik több szakterületen való elhelyezkedés is.

Az oktatás során fontos a közszolgálati ügyintézői, ügyviteli, ügykezelési feladatok végrehajtásához kapcsolódó ismeretek átadása. A résztvevők megismerkednek a kormányablak ügyintéző gyakorlati feladataival, az elektronikus ügyintézés sajátosságaival és a hatósági ügyintézés menetével.

Cél, hogy a tanulók adott tematikát követve átlássák az ügyviteli folyamatokat, tisztában legyenek az ügyviteli renddel és annak fontosságával, képesek legyenek adatgyűjtési, adatszolgáltatási és adatellenőrzési feladatok önálló elvégzésére. Továbbá, hogy magabiztosan tudjanak használni irodatechnikai eszközöket és az ügyviteli folyamatot segítő berendezéseket, valamint önállóan képesek legyenek nyomtatványok kitöltésére és iratok készítésére - tájékoztatott dr. Csarnai Judit, a Békési Járási Hivatal vezetője, aki maga is részt vállal az oktatásban.

A tanulók a képzés során megismerik a jogi alapfogalmakat, a jogalkotás alapjait, az Alaptörvény rendelkezéseit, az állampolgárságra vonatkozó szabályokat, az emberi jogi alapnormákat, a büntetőjog rendelkezéseit és a kriminalisztika alapfogalmait, eszközeit, módszereit.

Ezen túl fontos a személy- és vagyonvédelem, és az önkormányzati rendészeti feladatok megismerése is. A tanulók a tűzoltó és tűzmegelőzési alapismereteket, a büntetés-végrehajtási nevelési alapismereteket, a katasztrófavédelmi alapismereteket, valamint a rendőri szolgálati ismereteket is elsajátítják. Ezekben a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békési Önkormányzati Tűzoltóság segédkezik.

Az együttműködéseknek köszönhetően idén szeptembertől 13. évfolyamos tanulók kezdték meg szakmai gyakorlatukat mindhárom közreműködő szervezetnél, amelynek eredményeként jól képzett, felkészült fiatal szakemberek állhatnak a "köz" szolgálatába.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!