Hatvan közül választották a nyolc közé


Pozsonyba mehetett konferenciára Firenze helyett, de jól érezte magát Vargáné Tuska Anita, a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium angol szakos tanára. Október 6-8. között vett részt egy olyan találkozáson, amelynek célja az európai országok iskolái közötti kapcsolatépítés.

Ez év júliusában figyelt fel az eTwinning programra a tanárnő, amelyet elsősorban az eTwinningben már jártas pedagógusoknak, intézményvezetőknek írták ki. Ezt ugyan elutasították, de ezzel egy időben lehetőséget kínáltak egy Pozsonyban tartandó konferenciára, amely partnerkereséshez nyújt segítséget eTwinningben kevésbé vagy egyáltalán nem jártas pedagógusoknak. Lelkesedéssel töltötte el, hogy hozzá hasonló pedagógusokkal építhet ki szakmai kapcsolatokat. A pályázat keretében teljes költségtérítésben részesültek. A szállás és a konferencia helyszíne a Hotel Saffron volt. Az eTwinning program európai iskolák információs és kommunikációs technológiák segítségével folytatott együttműködési tevékenységeit támogatja az által, hogy technikai segítséget, eszközöket és szolgáltatásokat nyújt az iskoláknak. A program emellett a folyamatos szakmai fejlődést elősegítő ingyenes online tevékenységeket is biztosít a pedagógusok számára.

Október 6-án, csütörtök délután érkeztek Pozsonyba, majd rövid felfrissülés után NSS ausztriai nagykövete és szlovák képviselői, mint házigazdák köszöntötték őket, tizenkét országból jött pedagógusokat. Ezt követően csoportokban ismerkedtek egymással, ki honnan érkezett, milyen céllal jött a konferenciára, van-e projekt ötlete. Csoportjuk a virtuális utazástól elkezdve, a helyi ételkülönlegességeken át a modern technika adta lehetőségekig széles skálán gondolkozott, de abban mindannyian egyetértettek, hogy a tervezgetést tanítványaikkal együtt kell elkezdeni és végig velük együtt kell dogozni a kitűzött cél felé, bármi legyen is a téma. A legfontosabb, hogy örömmel munkálkodjanak, vagyis ami őket érdekli, abban kutakodjunk.

"Pénteken műhelymunkában vettünk részt, érdekes témákat dolgoztunk fel, "játszottunk" közösen, megismerkedtünk az eTwinnig központi weboldalával, regisztráltunk és ismerkedtük a felülettel, "A légy kreatív és érezd jól magad!" szekció bátorítást adott a projekttervezéshez, az elinduláshoz, míg a "Hogyan támogassuk a vállalkozó képességek kibontakozását az iskolában?" utat mutatott a 21. század gyermekeihez. Az, hogy mennyire másképp kell kezelni a mai gyerekeket (legyenek általános vagy középiskolások) csak megerősítése volt mindannak, amit nap, mint nap tapasztalok az óráimon. Szombaton tovább gazdagodtunk "jó példákkal" és projekt terveket készítettünk. Néhányan megtalálták a partnereiket és regisztráltatták is a projektjüket. Nekem is sikerült "terveket szőnöm" szlovák, lengyel és osztrák kolléganőkkel" – mondta Vargáné Tuska Anita.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!