Első a Szegedi, holtversenyben a Mezgé - Ötvenhat öröksége


A Jantyik Mátyás Múzeum Galériája az 1956-os eseményekről szóló előadássorozatnak adott helyett az elmúlt napokban.

A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület sikeresen pályázta meg az 1956-os Emlékbizottság megbízásából, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK-56P-04 jelű "Sinkovics Imre"pályázatot. A pályázat témája az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító kulturális és tudományos programok, rendezvények, művészeti tevékenységek támogatása. A várodvédő egyesület az elnyert támogatásból két héten át tartó előadássorozatot valósított meg, október 10. napjától a város általános és középiskolás tanulói számára. Az előadások az országos események felidézése mellett, a békési vonatkozásokra is kiterjedtek A rendezvénysorozat előadói voltak Sós Sándor tanár, Mucsi András képviselő, Szilágyiné Szabó Ágnes tanár. Minden délután más-más osztályok lehettek részesei az előadásnak, amelynek végén a 60. évforduló alkalmára írt dal videóklipjét tekinthették meg.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

A programsorozat zárásaként a diákok vetélkedőn vehettek részt, amelynek anyaga az előadásokon elhangzottakból került összeállításra. A tanulók eredményesen megállták helyüket a megmérettetésen. I. helyezést ért el a Hazafiak csapata (Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium), II. helyezett a Széna tér csapata (Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium), III. helyezett a Corvin-köz csapata (Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium). Valamennyi csapat jutalomban részesült, köszönjük részvételüket.


Az előadássorozatot az "1956-os Emlékbizottság" támogatja és az "A magyar szabadság éve" elnevezésű programsorozat keretében valósult meg.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!