Az állam működésével ismerkednek a végzős szegedisek


Október 26-án járási kormányhivatal kormányablakát, majd a helyi rendőrkapitányságot látogatta meg a Szegedi Kis István Református Gimnázium végzős, 12.A osztálya.

Mucsi András osztályfőnök (történelem és német szakos tanár) elmondta: a történelem tantárgy érettségi követelményei megváltoztak, nagyobb szerep jut az állampolgári ismereteknek. A szóbeli érettségi témakörök között is megjelenik a mai magyar állam működése. A 18 éveseknek ismerni kell az őket körülvevő világot, így az állam működését is. Ennek érdekében testközelből ismerkednek az intézményekkel. Október utolsó hetében történelem órákon elméletben és gyakorlatban is tanulnak az önkormányzatiságról, államigazgatásról és a rendőrségről. Szerdán a kormányablakban és a rendőrségen jártak, pénteken a városházára látogatnak el.

A Békés Megyei Kormányhivatal Békési Járási Hivatala maga is keresi a kapcsolatot az állampolgárokkal, különösen a fiatalokkal. A 12.A osztály tanulóit Hajnalné Szabó Julianna és Kis Csaba ügyintézők fogadták a kormányablakban, ahol a közigazgatás átalakításáról, az elektronikus ügyintézés lehetőségeiről beszéltek a fiatalokkal. Első kézből kaphattak információkat a netes ügyintézés, a vállalkozások ügyeinek intézéséről, láthatták, hogy miként készítik elő a személyi okmányokat. A látogatás keretében bepillantást nyertek a kulisszák mögé, azaz benézhettek oda, ahol az ügyintézők dolgoznak. Elhangzott, hogy a kormány azon dolgozik, hogy ügyfélbarát rendszer alakuljon ki, azaz mindent el lehessen intézni egy helyen, így jövőre a Kossuth utca 4. szám alá költözik a földhivatal és a gyámügy is. A kormány célja az, hogy minél több dolgot lehessen otthonról intézni.

A rendőrségen a végzős gimnazisták megismerkedtek a rendőri munkával, a felvételi eljárásávval, követelményekkel, a bérezéssel. Találkoztak Ladányi Zoltán városi rendőrkapitánnyal. A rendőrséget Szamos Péter mutatta be. A látogatás során megnézték az előállító helyiséget (fogda) is.

A 12.A novemberben ellátogat a megyeházára is.

Tételek: 1 - 20 / 36 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!