Életem az atlétika


A tizedikes gimnazista lány el sem tudná képzelni a napjait edzés és versenyek nélkül. Szilágyi Petra, a békési református gimnázium tanulója az élő bizonyítéka annak, hogy a sport és a tanulás jól megfér egymással: négyes-ötös tanulóként a felsőoktatásba készül.

Petra Debrecenből érkezett Békésre tavaly szeptemberben. Bátyja az iskolában végzős, maga is sportoló: a békési kézilabda klub játékosa, és immár negyedik éve tanul a városban. A leánytestvér is követte fivére nyomdokait, de ebben a nagy hírű békési diáksport egyesület is segítségére volt. Kiváló edződét, Rácz András tanár urat nagyon szereti. "Mindenre odafigyel és rengeteget segít nekem" – mondja.

A fiatal hölgy az óvodában kezdte el megszeretni a sportot. Általános iskolában szülei járatták edzésekre, így már "profiként" jött Békésre. Több dolog is motiválta abban, hogy a 100 km-re fekvő Békésre jöjjön tanulni: a híres sportegyesület mellett az iskola megfelelő színvonala, megközelíthetősége is motiválta. Jelenleg a 10.A osztályba jár. Jó jegyei vannak, mindenből négyes vagy ötös. Éppen emiatt mondja azt, hogy a kemény edzések mellett már csak a tanulásra van ideje. Hétkor végez, aztán irány a kollégium, amely az iskola mellett van. A gimnáziumot szereti, jó tanárai vannak. Annak is örül, hogy a tanárok megértőek, és ha éppen egy nehéz verseny miatt nem tudott készülni, mindig segítőkészek és együtt megoldják a problémákat.

"A délelőtti és délutáni iskolai órák után minden nap edzésem van. Ez napi két óra intenzív munka. Kell a sok gyakorlás a jó eredményekhez. A sportpályán és a Hőzső utcai szakiskola tornatermében gyakorolunk, de hetente kétszer Békéscsabára is átmegyünk a rekortán pálya miatt. Ilyenkor szöges cipőben is tudnunk a speciális pályán futni, gyakorolni. Miben vagyok jó? A hétpróbában és a gerelyhajításban. Hétpróba alatt a magasugrást, a távolugrást, a gerelyhajítást, a súlylökést, a 200 méteres síkfutást és a 100 méteres gátfutást, valamint a 800 méteres futást értjük. Emellett külön gerelyhajításban is eredményes vagyok."

Rácz András, a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskolájának testnevelés szakos tanára "civilben" edző a DAC-nál. Kérdésünkre elmondta: "Sok perspektíva van Petrában, mert sokoldalú, tehetséges és kitartó. Az edzéseket több helyszínen tartjuk, igyekszünk több mindent fejleszteni, mert a lány még fiatal és sok mindent megtanul. A tavalyi év után már megszokta Békést és a csapatot is. Jó, hogy kitartó és kiválóan lehet vele dolgozni."

Petra álma, hogy a testnevelési egyetemre menjen továbbtanulni. Tanár és edző akar lenni. Hogy miért? "A fiataloknak akarok segíteni."

Az ünnepek és a karácsony? Na igen, mivel Petra alig van otthon, számára ez tényleg a család és a szeretet ünnepe. "Ilyenkor van együtt a család." Évközben ritkán van otthon. Havonta egyszer tud hazautazni, ami kezdetben kicsit furcsa volt, de már megszokta. A szüleivel és a nagyszülőkkel telefonon tartja a kapcsolatot. Karácsonykor "három dimenzióban" is láthatja a családját. Barátai is vannak, főleg sportolók. Különösen az atléták között talált sok barátot.

Mucsi András


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!