Izsó Gábor polgármester újévi köszöntője


Kedves Békésiek, Hölgyeim és Uraim!

A téli álmát alvó természet csendjében szinte láthatóvá válik az idő, hallhatóvá válnak a mögöttünk sorakozó percek, napok, évek. Ebben az ünnepi csendben fordul egy lapot életünk nagy könyve is, ám épp csak úgy, olyan természetes méltósággal, mint ahogy libben a fáról aláhulló levél, vagy elfogy a napsütés nyomán cseppekké olvadó jégcsap.

Eltelt egy esztendő, s mivel mi, emberek szeretünk nevet és formát adni még a megfoghatatlannak is, nevet adunk az öröktől fogva múló, végtelen időnek.

Pedig nem az évek szabják meg határainkat, még ha oly annyira számon is tartjuk őket, hanem tetteink, lehetőségeink. Talán késő lenne egy élettel mérni ezen tetteket és bizonyára egyetlen, már megélt élet lehetőségei sem tartanának igényt túl nagy utólagos érdeklődésre.

De így év végén megállva még átlátható, megélhető mindez. A naptárban lapozgatva még frissek a mögöttünk elmaradó esztendő eseményei, érzései, tanulságai. A hangok, képek, mozdulatok egész sora, valóságos képregényként tekint vissza ránk, mindaz, amire azt mondjuk: 2016.

Lám, hiába fordulna át tehát csendben a naptár, hiába épp olyan a szilveszter éj odakinn az álmodozó magvakkal bevetett határban, mint bármely másik, mert emberi mivoltunk egyik régi-régi öröksége és igénye, hogy búcsúzzunk a régitől és köszöntsük az újat.

S, ha már így van, Kedves Békésiek, itt az ideje eldöntenünk, hogy mit viszünk magunkkal, s mi az, amit hátrahagyunk így az óév és az újesztendő fordulóján. Bízom abban, hogy sokan vagyunk, akiknek bőven akad eredmény, szép emlék és tanulság, amit útravalóul vállunkra dobva léphetünk tovább közös jövőnk felé. Amit pedig nem vihetünk, talán, mert rossz emlék, kudarc, veszteség, arra se tekintsünk már rossz szívvel, hiszen, ím, itt az ideje letenni őket és elköszönni tőlük.

Töltsük meg helyüket most már inkább tervekkel, célokkal és kezdjük el álmodni 2017 álmait! Hiszem, hogy minden óév, sőt minden elmúló nap tartogat számunkra olyan tanulságokat, melyek optimizmusra, tenni akarásra adnak okot a jövőben. Törekedjünk hát most erre mindannyian. A szilveszter vidámsága, a tarka lampionokkal jókedvű mulatozással teljes szilveszteri éjszaka ezt is üzeni valamennyiünknek. Engedjük hát most át magunkat ennek az érzésnek és lépjünk át az éjféli harangszóval egy még szebb, még teljesebb esztendőbe, egy olyan, egyenlőre tiszta naptárhoz, melynek lapjai reánk várnak, kalandjai, kihívásai pedig bennünket hívnak!

Békés Város polgármesterként hadd kívánjak mindehhez sok erőt, jó egészséget és kitartást 2017-ben is, Boldog Új Esztendőt Békés!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!