21. Csabai Kolbászfesztivál - Délutáni események!


Megjelent: 2017 Október 20. ( Péntek ) 08:32
Módosítva: 2017 Október 20. ( Péntek ) 10:28
Ifjúsági eredményhirdetés/A Rippel fivérek, a Csillagszeműek és a Kommuri Performance Troupe fellépése/Ünnepélyes megnyitó/Kasza Tibi és Tankcsapda.

Hégely Sándor fesztiváligazgató Magyarország legvidámabb fesztiváljának nevezte a rendezvényt, amelyre szerinte a városmarketinget, a megyeszékhely identitását fel lehet fűzni. Elmondta, 21 év alatt több mint 21 országból voltak vendégek a békési városban, ahol egy tanulmány szerint egy évtized alatt 21 milliárd forintot költöttek el a fesztiválra érkező vendégek.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója közölte, 2030-ig szeretnének mintegy 500 turisztikai fejlesztést megvalósítani, ezer éttermet és szállodát felújítani, megduplázni a Magyarországon eltöltött vendégéjszakák számát, és az országba vezető közvetlen repülőjáratok számát harmincra emelni.

Brendon Hammer ausztrál nagykövet megtiszteltetésnek nevezte, hogy első külföldi országként a fesztivál vendégei lehetnek, és elmondta, Ausztráliában 73 ezer ember él, aki rendelkezik valamilyen magyar gyökérrel. Hozzátette, a magyarok mellett ők is készítenek kolbászt, bárányból és kenguruhúsból is.

T. Mészáros András, Érd polgármestere is örömének adott hangot, hogy az ország "egyik legdinamikusabban fejlődő városa" lett idén a fesztivál vendégvárosa.

A békéscsabai születésű Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára, aki korábban Érd alpolgármestere volt, úgy fogalmazott: otthonról hazajött. Kifejtette, a héten a miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország a turizmus szempontjából egy aranyalma, és minden városnak kell hogy legyen egy szelete ebből. Békéscsabának ez megvan ez a szelet – húzta alá.

Hozzátette, Orbán Viktor évekkel ezelőtt, amikor részt vett a kolbászgyúráson, azt mondta, ha így folytatják a békéscsabaiak, sok tízezer ember érkezik majd a rendezvényre. Ez mára bekövetkezett – mondta Aradszki András.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő a hagyománytisztelet jelképének nevezte a fesztivált; Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke pedig a sertéstartásra, az ágazat fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőjében.

A békéscsabai polgármester, Szarvas Péter a 21. fesztivál apropóján 21 lottószelvénnyel lepte meg Hégely Sándort, akitől azt kérte, ha nyer, csak 21 százalékot tartson meg magának, 79-et fordítson a jövő évi rendezvényre.

Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója Magyarország legmívesebb, legízesebb ételének nevezte a csabai kolbászt. A miniszteri biztos ajándékot is hozott a megnyitóra, a világhírű Rippel testvérek produkciójával örvendeztette meg a nézőket.

A megnyitó végén kiosztották a Nemzetközi Szárazkolbász Verseny díját. A szakmai zsűri – nagy viták után - a 103 beérkezett kolbász közül találta a legjobbnak. Még nehezebben hozta meg a médiazsűri a döntést, ők végül Péli Zoltán "reggeli finomság" fantázianevű alkotását hozták ki győztesnek.

Tételek: 1 - 20 / 48 (3 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!